Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Svanen sidder ikke fast på isen
Når temperaturen falder under frysepunktet og søer og åer begynder at fryser fast, så får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral mange opkald fra borgere, der er bekymrede for svanerne. På bare en weekend i starten af januar modtog 1812 knap 60 opkald fra borgere, der havde set en svane sidde passivt på isen.
Knopsvaner flyver ikke nødvendigvis sydpå om efteråret. De fleste danske knopsvaner bliver i Danmark, hvor de søger ud til fjorde og kyster om vinteren. Ikke alle knopsvaner opsøger dog fjorde og kyster, så når frosten rammer, er der stadig mange i søer og moser. Derfor får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 henvendelser fra bekymrede borgere, der mener, at de har spottet en svane, der er frosset fast i den lokale sø.
- Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det vigtigste faktisk, at man ikke forstyrrer den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere og den får bedre adgang til maden under isen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Ikke elegante på glatis
Alene i januar 2021 har Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral modtaget 69 opkald, hvor borgere har været bekymret for svaner i frostvejr. I og med svanen er bygget til at flyve eller flyde, så gør det frosne vand det ikke nemt for svanen at bevæge sig.
- Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet. Den er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber den sig vej over isen. Svaner fryser kun fast, hvis de er svækkede af andre årsager end kulde. Det derfor selvfølgelig vigtig fortsat at ringe 1812, hvis man er bekymret for om en svane er i nød, forklarer Michael Carlsen.