Lyt til artiklen:

Sådan rengør du lettest din termokande

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Abonnementsartikel

Hvis du er te- eller kaffedrikker, har du sikkert oplevet, at der med tiden kan komme uappetitlige brune aflejringer i din termokande. For selv om man husker at skylle kanden af efter brug, er det næsten umuligt at undgå rande og pletter af kaffe, og det samme gælder for te, hvor belægningerne ofte skyldes det naturlige indhold af flavonoider.

Heldigvis er misfarvninger fra både kaffe og te i termokander med glasindsats nemme at blive kvit med dette trick:

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Før: Selv om termokanden her virkelig er sat til med te-belægninger, kan den blive som (næsten) ny igen. Foto: Lise T. Christiansen.

Hæld én til to spiseskefulde bagepulver i termokanden og fyld den op med kogende vand. Når bagepulveret kommer i kontakt med vandet, bruser det op i kanden, hvor belægningerne begynder at blive opløst. Efter boblerne er aftaget, kan du skrue låget på kanden, så det bliver rengjort på undersiden i samme omgang.

Hvis termokanden kun er en smule plettet eller misfarvet, kan du nøjes med at lade den stå med bagepulver-opløsningen i et kvarters tid. Er den derimod meget sat til, kan du med fordel lade blandingen virke natten over.

rich-media-3
Under: Når bagepulver og kogende vand mødes, bruser det hurtigt op i kanden, og man kan tydeligt se, at belægningerne opløses.

Sidder der stadig lidt belægninger tilbage i tuden eller lågets gevind, når du har tømt kanden, kan de som regel nemt fjernes med lidt køkkenrulle eller en blød børste. Men vær varsom med at bruge en opvaskebørste, flaskerenser eller lignende inde i glasindsatsen, da den nemt kan gå i stykker. Gentag hellere behandlingen med bagepulver om nødvendigt.Slut af med at skylle termokanden grundigt i rent vand, så der ikke er rester af bagepulver i den.

rich-media-4
Efter: Det tog kun et kvarters tid at få opløst aflejringerne af te. Men med mere genstridige pletter, især af kaffe, kan det dog godt tage længere tid. Foto: Lise T. Christiansen.

Termokander med stålindsats

Har du en termokande med stålindsats, bør du ikke bruge bagepulver, da det kan gøre kandens indre mat. Det er rådet fra Stelton, der både producerer termokander med glasindsats og med stålindsats.

Ifølge firmaet kan termokander med stålindsats i stedet rengøres indvendigt med varmt vand og lidt opvaske- eller afkalkningsmiddel. Lad kanden stå med blandingen i 10-12 timer, hvorefter den skylles grundigt med vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I modsætning til termokander med glasindsats, kan de med stål indvendigt for øvrigt godt tåle, at du hjælper rengøringen lidt på vej med en opvaskebørste, hvis det er nødvendigt.