Lyt til artiklen:

Flere ville bygge egen bolig i 2020

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Interessen for at bygge egen bolig er fulgt med den stigende efterspørgsel på boliger, så der nu er langt flere danskere, der kaster sig ud i et byggeprojekt fra kælder til kvist.

Der blev nemlig solgt cirka 4.500 byggegrunde i 2020 mod omkring 3.300 i 2019. Det er en stigning på 37 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er hård konkurrence om de boliger, der er til salg, og selv om der kommer flere boliger til salg end normalt, kan udbuddet ikke følge med. Det gør det svært for nogle købere at finde det rigtige. At bygge selv kan være en alternativ måde at få husdrømmen opfyldt. Det kan godt være, at det for nogen betyder, at de må gå på kompromis med beliggenheden, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden:

- Mange steder er der for længst bygget på de mest attraktive grunde, og derfor er nye byggegrundes beliggenhed ofte lidt mindre attraktiv. Det kan for eksempel være, at du må bygge dit nye hus lidt uden for byens centrum, eller at du må opføre dit sommerhus i tredje række til vandet i stedet for første, som du ellers ønskede. Til gengæld kan du få rumfordeling og indretning nogenlunde, som du vil have det.

Selvbyggede huse hitter

Det er ikke tilfældigt, at Birgit Daetz nævner både hus- og sommerhusbyggere. Handlen med de to byggegrundstyper, helårsgrunde og fritidsgrunde er nemlig steget massivt. Mens salget af helårsgrunde er steget 32 procent, er handlen med fritidsgrunde steget svimlende 57 procent - cirka det samme som stigningen i salget af brugte sommerhuse.

- Salget af fritidsgrunde er steget mest i de regioner, der huser nogle af de største sommerhusområder. Det er logisk, fordi salget af brugte sommerhuse har været så ekstremt højt i år, at køberne har været nødt til at se andre veje for at få sommerhusdrømmen opfyldt. Og så bliver en fritidsgrund mere attraktiv end før i for eksempel Odsherred, Varde og Jammerbugt, siger hun.

Tendensen fortsætter

Og det ser ikke ud til, at det stopper her. For den tendens, der fik boligerne til at gå som is på en varm sommerdag i 2020, er fulgt med ind i 2021, selv om der ikke længere er vejr til at spise is.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de første uger af januar er der nemlig solgt ekstraordinært mange boliger for årstiden, og det får Birgit Daetz til at forudse, at efterspørgslen på byggegrunde først falder, når interessen for boliger stagnerer.

- Så længe der bliver solgt mange boliger og udbuddet falder, vil det friste nogle købersegmenter at gå efter byggeprojektet. Derfor vil vi også fortsat kunne aflæse interessen for boliger i interessen for byggegrunde.

Der er lige nu godt 3.000 helårsgrunde og cirka 800 fritidsgrunde til salg på Boligsiden.