Lyt til artiklen:

Byg selv med eget savværk

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Abonnementsartikel

I disse dage, hvor bæredygtighed og miljø fylder meget, er der en del, som går rundt og drømmer om for eksempel at bygge eget hus, shelter eller rustikt plankebord. Udfordringen for de fleste er, at vejen går over et professionelt savværk, med mindre man vil kaste større summer efter færdige planker.

Men der er et alternativ, og det hedder et mobilt savværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I denne tid snakker man meget om bæredygtighed, og her rammer det mobile savværk lige ned i tidens ånd. Og jeg kan virkelig mærke den nye interesse for træ og bæredygtighed, fortæller Michael Jensen, MJ Skovservice.

rich-media-2
Det mobile savværk F2+ kan klare stammer på op til 70 centimeter i diameter. Skinnerne er som udgangspunkt fire meter lange, men kan forlænges med en halv meter ad gangen. Pressefoto.

Salget boomer

Michael Jensen har arbejdet med træ i mange år, og for halvandet år siden fik han muligheden for at overtage forhandlingen af mobile savværk fra den svenske producent Logosol. Og det er gået rigtigt godt.

- Salget boomer helt vildt. Jeg startede ud med en målsætning, der hed, at jeg ville sælge 10 savværk det første år, og det holdt jeg. Men allerede i år har jeg solgt seks, siger Michael Jensen, der egentlig bare var på udkig efter et savværk til sig selv, da muligheden for at blive forhandler bød sig.

De mobile savværk fra Logosol kommer i forskellige størrelser og udgaver.

- Vi dækker hele paletten, lige fra et savværk, du kan bære med ud i skoven, til stationære båndsave. Du kan for eksempel få en F2-model, der går op til 50 centimeter i diameter, og så F2+, der er en af vores meget populære modeller, der dækker stammer op til 70 centimeter i diameter, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
F2+ savværket kan klare en stammediameter på op til 70 centimeter. Pressefoto.

Egen skov

Kunderne til de mobile savværk er både privatpersoner og erhverv, men ofte er der tale om folk, der har landejendomme med tilhørende skov.

- Jeg havde en kunde, der ringede til mig mellem jul og nytår. Han har en landejendom, hvor han skulle renovere en stald, og han kunne godt tænke sig selv at lave spær til stalden. Og en anden kunde ringede forleden og fortale, at han havde nogle granstammer, som han gerne ville bygge et shelter af, siger Michael Jensen.

Og prisen for at komme i gang er ikke så høj, som man umiddelbart skulle tro. Den populære model F2+ har en grundpris på omkring de 20.000 kroner, men så skal man selvfølgelig også have en god motorsav.