Lyt til artiklen:

Hamrende hurtige huller

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Abonnementsartikel

Hvis man én gang har prøvet at stå med et manuelt pælebor i hænderne - med udsigt til at skulle bore en lang række huller i marken til hegn til hestene, køerne eller gederne - så ved man, hvor lang en dag kan føles.

Alternativet er selvfølgelig et benzindrevet pælebor, men igen; har man én gang prøvet sådan en larmende benzin-oser, så ved man, at det er en sej, fysisk udfordrende opgave, der forestår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad så, hvis man kunne få et meget lettere, batteridrevet pælebor. Vil det kunne hjælpe på sagen?Det satte redaktionen på FriGear sig for at undersøge, foranlediget af, at producenten Makita lige har lanceret netop sådan en type maskine.

rich-media-2
Kraften kommer fra to styk 18V Lithium-ion, 6,0Ah batterier. Foto: Frederik Olsen.

155 huller på en opladning

Makitas pælebor med modelnavet DDG460ZX7 hører til producentens LXT-linje af batteridrevne redskaber. Det kommer med to styk 18V Lithium-ion, 6,0Ah batterier, og ifølge Makita kan det klare op til 155 huller med et 150 millimeter bor og 90 huller med et 200 millimeter bor på en enkelt opladning.

Men ikke mindst, så vejer maskinen blot mellem 7,3 og 8,2 kilo, hvilket burde gøre det noget nemmere at håndtere end en benzindrevet udgave.

Pæleboret har to gear med henholdsvis 0-350 og 0-1.400 omdrejninger i minuttet, og det har et drejningsmoment på maksimum 136 Nm.

rich-media-3
Pæleboret har vendbar omdrejninger, så kører man fast, er det nemt at bakke og starte igen. Foto: Frederik Olsen.

Fart over feltet

Men nok om detaljerne. Vi tog pæleboret med ud i marken en kold januardag, hvor jorden var våd, men ikke frossen. Vi valgte at teste maskinen med et 100 millimeter bor, og det var med en vis spænding, at vi satte boret i jorden og trykkede på knappen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad os sige det med det samme:

Selv i laveste gear bankede boret ned i marken med en voldsom hastighed. Og jo, under overfladen ligger den fineste fynske muld, så det er måske ikke den hårdeste modstander, som et pælebor kan komme ud for, men der var så heller ingen modstand overhovedet. Det tog kun ganske få sekunder at nå ned i de 60 centimeters dybde, der er fint for en almindelig hegnspæl.

Selv den fineste fynske muld er stenet, og det giver normalt et voldsomt ryk i armene, når boret bliver blokeret. Men fordi Makita har udstyret maskinen med deres såkaldte Automatisk torque (ADT), så slår boret simpelthen fra med en herlig skrattende lyd.

Og hvad der er lige så vigtigt, så har pæleboret vendbar omdrejninger, hvilket betyder, at man bare kan bakke en smule op, fjerne stenen, og fortsætte ned til kineserne.

Vi fik på intet tidspunkt brug for det høje gear, men selvfølgelig afprøvede vi det. Med imponerende resultat. Til gengæld skulle man holde lidt bedre fat i maskinen, men det er ikke et problem, idet håndtagene sidder fint, og den er nem at holde styr på.Som nævnt skulle pæleboret angiveligt kunne klare op til 155 huller - i 60 centimeters dybde - på en opladning, men det fik vi altså ikke helt afprøvet. Til gengæld var der masser af saft på batterierne, da vi indstillede testen, så vi har ingen grund til at tro, at det ikke passer et godt stykke hen ad vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Håndtaget, der presser ind mod hoften, sørger for at det er nemt at styre pæleboret. Foto: Frederik Olsen.

Konklusion

Har man brug for et værktøj til hurtigt og effektivt at få boret en række huller, så er Makitas nye pælebor en åbenbaring. Selve boret monteres på samme måde som et bor i en almindelig boremaskine. Man strammer boret, og så går det derudad.

I forhold til et benzindrevet pælebor, er det ualmindeligt nemt at håndtere, men skal man arbejde i længere tid, kan det anbefales at tilkøbe et forlængerstykke, da det ikke medfølger.Alt i alt en glimrende maskine fra en producent, der er kendt for kvalitet.