Lyt til artiklen:

Vinter-comeback overrasker bilisterne

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Abonnementsartikel

Det som vi efterhånden havde vænnet os til for længst, nemlig at vintre er synonym med et fladt, kønsløst efterårsvejr og masser af regn, bliver i disse uger gjort til skamme.

Den rå vinter med bidende is, frost og sne, næsten som i de gode gamle dage, er tilbage i år. Rent faktisk skal vi tilbage til vinteren 2010 for at finde en lige så kold vinter ifølge DMI's vejrarkiv. Vintervejret fortsætter de kommende uger, lyder vejrmeldingen fra DMI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bilister kører fast

Og de kolde, tænderklaprende temperaturer kommer bag på mange bilister. Biler strander i sneen, og Falck må foretage mange udkørsler til biler, der sidder fast i snedriver.

Problemerne med at stå fast i snevejret hænger blandt andet sammen med, at stadig færre biler kører med vinterdæk. Rådet for Dæksikkerhed har netop færdiggjort deres årlige undersøgelse af bilisternes dækvalg, optalt i 17 byer i uge fire blandt 4.082 personbiler, og tallene viser, at tre procent færre kører med vinterdæk i år sammenlignet med 2020.

- Stadig flere skifter vinterdæk ud med helårsdæk, og for dem samt de mange med sommerdæk, tror jeg, at vintervejret kommer bag på dem. En overraskende kold vinter med sne og is på vejene betyder, at man ikke har den samme sikkerhed og kontrol med bilen, når man skal bremse og styre, som man ellers har med vinterdæk, forklarer Arne Hansen, konsulent hos Rådet for Større Dæksikkerhed.

Is og salt

Vintervejret rammer dog ikke kun bilernes vejgreb, også undervognen og karosseriet bliver ekstra slidt, fordi bilerne oplever mere friktion, når de kører. Det sker i form af sne og is, som rammer bilen ved høj hastighed, og naturligvis salt og vand, som sniger sig ind alle steder, oplyser Applus Bilsyn.

- Flere uger i træk med vintervejr vil øge risikoen for tæring i bund og hulrum. Især er biler uden rustbeskyttelse udsatte, og det er på et tidspunkt som dette med rigtigt vintervejr, at rustskader funderes, siger Paul Christensen, ansvarlig for teknik og kvalitet hos Applus Bilsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden oplever i øjeblikket, at ekstra mange kunder efterspørger blandt andet rustattester, hvor bilens evne til at modstå rust undersøges.

Det skal du tjekke

Bilisterne kan imidlertid også gøre en hel del selv for at hjælpe deres bil gennem vinteren uden alt for mange 'ridser i lakken'.

- Vask bilen et par gange om måneden hen over vinteren. Rust opstår især under de steder, hvor der dannes skidt, og det gælder især ved dørene, hvor man træder ind og ud eller ved bagklappen, forklarer Paul Christensen.

Herudover foreslår bileksperterne, at bilejere på grund af frosten hyppigt tjekker op på sprinklervæske og klimaanlæggets funktion, så man altid har et klart udsyn gennem ruderne. Andre tjekpunkter er vinduesviskere, sneskrabere, isspray til forruden og silikonespray til gummilisterne.