Lyt til artiklen:

Rekordår for overnatninger i naturen

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Abonnementsartikel

2020 var året, hvor vi for alvor fik øjnene op for alle de oplevelser, der ligger og venter i vores fælles natur. Og hvorfor gå hjem, når mørket falder på?

Rekordmange danskere valgte sidste år at krybe i soveposen i nogle af Danmarks mest naturskønne områder. Faktisk bookede knap en kvart million danskere en nat under stjernerne på en af Naturstyrelsens lejrpladser i 2020. Det er 30.000 flere end året før, og en stigning på 130 procent sammenlignet med 2013, hvor man begyndte at registrere antallet af bookinger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dertil kommer alle de lejrpladser, primitive overnatningssteder og skove med fri teltning landet over, hvor man bare kan møde op efter først-til-mølle-princippet - og mange steder er der også en shelter, som man kan overnatte i.

- Der er kæmpestor efterspørgsel på oplevelser i det fri. Derfor valgte jeg sidste år at åbne op for fri teltning i endnu flere af statens skove, og vi har også lavet flere overnatningspladser og bålsteder, så endnu flere kan få øjnene op for vores smukke natur. Naturen er et tiltrængt helle i en hård tid, men det er vigtigt at understrege, at forsamlingsforbuddet på fem personer også gælder under åben himmel, siger miljøminister Lea Wermelin.

Millioner til oplevelser

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsatte inden sommerferien 2020 19,2 mio. kr. til indsatser, der skulle sikre gode oplevelser i den danske natur og hjælpe de mange besøgende med at sprede sig mest muligt i naturen - herunder er der etableret 78 nye primitive overnatningssteder og 80 bålpladser på de statsejede skov- og naturområder, der står klar til vinterferien.

Tallene for 2020 viser, at der især var mange bookinger i sommerferien, og at især de sjællandske lejrpladser var populære at booke. Der er særligt god plads på de jyske lejrpladser, hvor der er mange muligheder for at overnatte i skove, på heder eller langs kysten.

- Vinterferien står for døren, og mange hungrer efter at opleve noget nyt efter nogle mørke måneder derhjemme. Tag børnene med på et eventyr i naturen, spis mad over bål og lyt til nattens lyde. Der findes efterhånden et hav af fællesskaber på de sociale medier, hvor man kan finde gode råd om børnevenlige lejrpladser og tips til, hvordan man bedst holder varmen. Jeg kan ikke garantere, at I ikke får kolde tæer, men det bliver med garanti en tur, I ikke glemmer foreløbigt, siger Lea Wermelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På statens naturområder er det muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningssteder, rulle soveposen ud i skovbunden, sove i hængekøje eller slå et telt op i en af de mere end 275 statsskove, der har fri teltning. Langt de fleste tilbud kræver ikke forhåndsbooking.