Lyt til artiklen:

Sådan afkalker du vandhaner på den sikre måde

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Vælg det rette middel og undgå skader, når husets vandhaner skal afkalkes.

Sender din vandhane vandet ud i et sløvt tempo, eller spyr den stråler i øst og vest? Så er det nok på tide at få den afkalket. Men det er absolut ikke ligegyldigt hvilket middel, du vælger til at fjerne kalk i luftblanderen, også kaldet perlatoren, og på armaturet.

De fleste midler med syre kan i princippet opløse kalk. Mange af dem er dog så skrappe, at de hverken er gode for dig, miljøet eller din vandhanes overflade, som typisk er af krom eller pulverlakeret. Begge typer belægninger kan blive beskadiget af kras kemi og derfor fraråder fagfolk midler med eksempelvis eddikesyre, myresyre, natronlud, fosforsyre eller saltsyre.

Hvad er der så tilbage, når man gerne vil af med den forbistrede kalk? Nogle anbefaler afkalkning med klar eddike, mens andre peger på citronsyre som det mest skånsomme. Blandt sidstnævnte er armatur-producenten Hans Grohe, som på firmaets hjemmeside klart anbefaler milde midler baseret på citronsyre, efter at have testet adskillige rengørings- og afkalkningsmidler.

rich-media-1
En mild opløsning med citronsyre kan klare lette kalkaflejringer, mens meget tilkalkede luftblandere nok må overnatte i klar eddike. Foto: Lise T. Christiansen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sådan afkalker du vandhanen

Start med at afmontere luftblanderen ved hjælp af en papegøjetang. Placer en klud mellem tangen og luftblanderen for at undgå skrammer.

Hvis du har købt et rengøringsmiddel baseret på citronsyre, følger du naturligvis blot anvisningen om virketid og dosering på emballagen.

Og ellers kan du let lave din egen kalkfjerner: Fyld godt varmt vand i en skål og tilsæt lidt citronsyre. Normalt går der 1-1 ½ spsk. citronsyre til 1 liter vand ved afkalkning af køkkenmaskiner, så der skal altså kun bruges et lille drys til en deciliter vand eller to i en skål.

Når citronsyrepulveret er opløst, lægger du luftblanderen i og lader opløsningen virke i cirka 10 minutter. Sidder der stadig rester af kalk, kan du gentage behandlingen med en frisk opløsning.

Har du en meget tilkalket luftblander, kan du i stedet prøve at lægge den i en skål med klar husholdningseddike i nogle timer - eller i grelle tilfælde natten over. Eddike er mindre skånsomt end en mild citronsyreopløsning, men den er efter undertegnedes erfaring også mere effektiv over for kraftige kalkaflejringer.

Slut i begge tilfælde af med at skylle luftblanderen godt og tørre den, før du skruer den på igen.

Undgå ridser på armaturet

Ifølge firmaet Hans Grohe rengøres vandhanen bedst udenpå ved hjælp af en blød klud med lidt mildt rengøringsmiddel baseret på citronsyre, men du kan også gå armaturet hurtigt over med klar eddike. Hæld altid midlet på kluden og ikke direkte på vandhanen, da det er mest skånsomt. Skyl grundigt med rent vand og tør efter med en blød klud.

Gå aldrig til angreb på kalk og snavs med børster, skuresvampe, ståluld eller andet, der kan ridse vandhanens overflade.

Har du en vandhane i et usædvanligt materiale, gør du klogt i først at tjekke vejledningen fra producenten, for i så fald kan det være nødvendigt at bruge en anden metode.

Kilder: Hans Grohe, VVS Comfort, Sterling og Videncentret Bolius.