Lyt til artiklen:

En sur hest i stalden er også sur under rytter

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Abonnementsartikel

Tegnene på, at en hest ikke har et godt i stalden er sjældent til at overse. Nogle vender sig væk, når man går dem i møde, og andre lægger ørerne ned, når de får øje på dig.

Mange ryttere har den opfattelse, at det nok skal hjælpe på hestens humør, så snart hesten bliver taget ud af stalden. Men nu viser en ny fransk undersøgelse foretaget af Alice Ruet, PhD, der forsker i hestevelfærd ved det statslige French Institute of the Horse and Equitation (IFCE), at sådan forholder det sig ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direkte sammenhæng

Alice Ruets studier viser, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvordan en hest har det i stalden, og hvordan, at den opfører sig under ridning - og ikke mindst, hvor nem den er at ride.

- Vores undersøgelse viser helt klart, at dårlig velfærd i stalden bliver direkte overført til attitude, opførsel og ridning, siger forskeren til thehorse.com.

I undersøgelsen deltog 43 varmblodsheste, der alle opholdt sig i bokse på en fransk rideskole.

Forskerne iagttog over en periode hestenes udtryk med vægt på klassiske tegn som aggressivitet, passivitet overfor mennesker samt "depressiv" opførsel og mangel på opmærksomhed over for omgivelserne. Hestenes ejere blev også bedt om at udfylde et større skema med spørgsmål om dyrenes opførsel under ridning.

Herefter blev 30 heste udvalgt, og en erfaren rytter, der ikke kendte noget til hestene, blev bedt om at ride dem alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elektronisk overvågning

Forinden var hestene blev udstyret med såkaldte IMU'er (Inertial Measurement Units), der er elektroniske enheder, som er i stand til at måle dyrenes forskellige reaktioner under arbejde. Desuden blev rytteren udstyret med et hjelmkamera, ligesom øvelserne blev optaget på video fra jorden.

Ifølge Alice Ruets efterlader undersøgelsen ingen tvivl om, at heste, der er aggressive i stalden også er svære at håndtere under ridning, ligesom heste, der for eksempel er krybbebidere opfører sig mere stresset med en rytter i sadlen.

- Mange ryttere, selv professionelle, bagatelliserer eller overser ofte tegn på dårlig velfærd i stalden, og jeg mener, at det er vigtigt for alle ryttere - på alle niveauer - at de lærer at genkende tegn på dårlig hestevelfærd og ikke bare afskriver dårlig opførsel som udtryk for "personlighed", siger den franske forsker til thehorse.com og fortsætter:

- Det er vigtigt for rytterens sikkerhed at sikre hestens velfærd derhjemme. Og selv om undersøgelsen ikke direkte påviser det, så er det højst sandsynligt, at hesten også vil præstere bedre i konkurrencer, når trivslen i stalden er i orden.

Du kan læse hele rapporten her.