Lyt til artiklen:

Årets pollensæson er begyndt

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

De første forårspollen fra elletræer og hasselbuske er gået i Astma-Allergi Danmarks pollenfælde. Sæsonen for kløende øjne og løbende næser er derfor begyndt for de op mod en million danskere med pollenallergi.

Hvor slem sæsonen bliver for dem med pollenallergi, afhænger af vind- og vejrforhold. Milde vejrforhold med lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode betingelser

De seneste to år har vi oplevet milde vintertemperaturer, som sjældent har været under frysepunktet. Det giver træerne gode betingelser for tidlig blomstring og dermed en tidlig start på pollensæsonen. Med det milde vejr frem til januar tydede det på endnu en tidlig sæsonstart, men den seneste måneds frostvejr satte blomstringen af el og hassel i dvale for en stund.

- Vi begyndte at holde øje med pollenmængden allerede den 11. januar i år, da vi grundet det milde vintervejr i 2020 og i starten af januar 2021 havde forventet en tidlig sæsonstart. Men så blev Danmark ramt af frostgrader, som satte pollenspredningen af forårstræer og -buske i dvale, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Men nu er årets pollensæsonen i gang, da de seneste dages lune forårstemperaturer har fået elletræer og hasselbuske til at blomstre.

- Vi har registreret en stigende mængde pollen fra el og hassel og skyder derfor årets pollensæson i gang i dag med moderate til høje pollental for hele landet, fortæller Mathilde Kloster.

Dagens Pollental og -varsling kan fra i dag findes på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og app.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få råd og vejledning

Hvis man er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Undervejs kan der opstå spørgsmål om den bedste behandling og behov for gode fif til at komme igennem hverdagen.

Hvis man har allergi over for pollen, så står man ikke alene med sin pollenallergi - Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis telefonisk rådgivning til alle. Som medlem af foreningen tilbydes også særlig medlemsrådgivning med både skriftlig rådgivning og muligheden for at booke et opkald fra en rådgiver, når man selv har tid.

Astma-Allergi Danmark tilbyder også virtuelle høfeberkurser til foreningens medlemmer, hvor deltagerne blandt andet bliver klogere på symptomer, behandling og nyeste forskning.

Styr sikkert gennem sæsonen med femdøgns-pollenprognoseAstma-Allergi Danmark tilbyder en lang række gratis pollenservices, så man kan holde sig opdateret og justere sin behandling løbende.

Hvis man har allergi over for pollen, kan det være en god idé at følge med i de daglige pollenmålinger, da et højt pollental for mange medfører værre symptomer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

App hjælper

Gør som 400.000 andre og hent Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental. Appen er en god hjælp at have i lommen gennem pollensæsonen. Udover dagens pollental, indeholder appen en af Europas første femdøgnsprognoser for pollen.

Med prognosen kan man få en pejling om pollenmængderne de kommende dage - nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så man kan tilrettelægge sin behandling derefter.