Lyt til artiklen:

Tjek om dine gamle frø kan spire

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Abonnementsartikel

Når de farvestrålende frøposer dukker op i butikkerne i foråret, kan der let smutte flere i indkøbskurven, end man får brug for. Poserne rummer jo ikke bare frø, men også drømme om den kommende sæsons blomsterpragt og grønsagshøst. Så det er nemt at lade sig friste til at købe rigeligt ind - med det resultat, at man efterhånden får en samling af hel- og halvfulde frøposer.

Fup eller fakta: Kan man rense messing med ketchup?

Se også:

Fup eller fakta: Kan man rense messing med ketchup?

Spørgsmålet er så, om de ældre frø stadig er gangbare og kan spire, hvis udløbsdatoen på posen er overskredet. Svaret afhænger af, om frøene er opbevaret optimalt - altså mørkt, tørt og køligt - samt hvilke frø, der er tale om. For eksempel kan agurkefrø i princippet holde sig i op til 8-10 år, mens persillefrø kun har en holdbarhed på et år eller to.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du gerne vil have klar besked om, hvorvidt det er umagen værd at så dine frø, kan du lave en enkel test, der afslører frøenes spiredygtighed:

rich-media-3
Der er stor forskel på, hvor længe forskellige frø er om at spire. Ærter har for eksempel en kort spiretid, så de runkne frø her skulle gerne give livstegn efter få dage. Foto: Lise T. Christiansen.

Sådan tester du

Gennemvæd nogle lag køkkenrulle eller vatrondeller og læg dem på en tallerken. Placer 6-10 frø af hver slags i små grupper og tryk dem forsigtigt ned i det fugtige papir eller vat. Husk at notere, hvilke frø, der ligger hvor samt hvornår, de er sat til spiring.

Put tallerkenen i en gennemsigtig plastpose, som slutter tæt, eller dæk den over med husholdningsfilm. Stil den et lyst sted ved normal stuetemperatur, som de fleste frø er i stand til at spire ved. Dog vil salatfrø ikke spire ved over cirka 20 grader, mens tomat- og chilifrø spirer hurtigst ved mindst 25 grader.

Det varierer en del, hvor længe forskellige frø er om at spire. Radiser, bønner og ærter har for eksempel en kort spiretid og skulle gerne give livstegn efter nogle få dage. Til gengæld skal dild, persille, persillerod og pastinak bruge flere uger - så tjek angivelsen på frøposen for at få et fingerpeg om, hvornår du bør se resultater af din spiretest.

Hvis spiringen sker langsom i forhold til det normale, eller kun få frø i en gruppe spirer, kan det givetvis ikke betale sig at gå videre med at så dem i jord. Haveselskabet tilråder, at man kasserer frøene, hvis det er under halvdelen, der spirer. Men har du særligt dyre eller sjældne frø, som det ikke er nemt at skaffe igen, kan det måske alligevel være værd at bruge tid på en mere tvivlsom portion frø, selvfølgelig med den risiko, at der ikke kommer sunde planter ud af det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Haveselskabet og Havenyt.dk