Lyt til artiklen:

Sådan får du succes med dine planter i krukker udendørs

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

Planter i krukker og potter udendørs er populære som aldrig før, og dét med god grund. For krukkeplanter er dekorative og samtidig en glimrende løsning for de, der nyder at få ting til at gro, men ikke har tid eller plads til at dyrke blomster og grønsager i bede.

Man kan dyrke næsten hvad som helst i krukker ude - lige fra skønne blomster til grønsager, bær, buske og sågar træer. Men det kræver blandt andet, at krukken er egnet til formålet, og at det er muligt at finde den rette placering i haven, på terrassen eller altanen i forhold til plantens behov.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

6 gode tips

1. Det er som nævnt vigtigt at vælge den rigtige krukke, når du har besluttet, hvad du vil dyrke. Først og fremmest skal størrelsen passe til plantens pladsbehov. For eksempel kan du sagtens dyrke gulerødder i en krukke, men de har brug for en af en vis højde for at kunne udvikle sig. Derudover skal krukken være frostsikker, hvis den skal stå ude hele året, da den ellers kan få afskalninger eller revne, når kulden bider.

2. Før du fylder jord i krukken, bør du sikre, at der er et hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Det er også en god idé at etablere et drænlag af leca-nødder til havebrug, eller bare nogle håndfulde småsten i bunden af krukken. Det forebygger, at planternes rødder kommer til at stå i vand, hvor de risikerer at rådne.

3. De fleste planter vil klare sig fint i almindelig pottejord, men det er ikke tilfældet med alle. For eksempel fordrer roser og rododendron særlige jordbundsforhold for at trives godt, og det samme gør de citrusplanter, som vi ofte stiller ud om sommeren. Så tjek, om dine favoritplante har brug for en speciel jordblanding, inden du tilplanter krukken.

Tjek om dine gamle frø kan spire

Se også:

Tjek om dine gamle frø kan spire

4. Da krukkeplanter ikke bare kan sende deres rødder på langfart efter vand, hvis de tørster, er det altafgørende, at du sørger for at vande dem ofte og rigeligt. Det gælder selvfølgelig ikke mindst i perioder med tørke, hvor du også kan afhjælpe den hurtige vandfordampning ved at flytte krukkerne til halvskygge, når solen brænder mest intenst.

5. Planterne i dine krukker kan heller ikke selv opsøge næring, så de har brug for at få tilført gødning jævnligt i vækstsæsonen. Du kan enten bruge flydende gødning i vandingsvandet, eller langtidsvirkende gødningspiller, hvor næringen frigøres lidt ad gangen i jorden, når du vander planten (begge typer findes i øko-udgaver). Følg altid vejledningen på emballagen, så du får den rette dosering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Endelig er det vigtigt for planternes trivsel, at de får en placering, som stemmer overens med deres behov for eksempelvis sol eller skygge. Fordelen ved krukker er dog, at de kan flyttes, hvis planten skulle hænde at mistrives. Det går let nok med mindre potter, men har du store, tunge krukker, kan en såkaldt krukkevogn med hjul være en god løsning, når du vil give dine planter et nyt og bedre sted at gro.

Kilder: The Royal Horticultural Society, Videncentret Bolius.

rich-media-4
Det er afgørende, at planter i krukker bliver vandet godt og ofte - især, når der er tale om en mindre potte, som hurtigt kan tørre ud. Foto: Pixabay.