Lyt til artiklen:

Haven i marts: Hvad kan du gå i gang med, og hvad bør vente?

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Abonnementsartikel

Marts er en tricky måned for utålmodige havemennesker, der gennem en lang vinter har set frem til at få motioneret de grønne fingre. Vejret kan være meget omskifteligt og sagtens slå om fra milde solskinsdage til bidende frostnætter. Så selv om der er meget at gøre i haven i årets - på papiret - første forårsmåned, er der også en del opgaver, som det kan give bagslag at tyvstarte med.

5 ting, du kan ordne i haven nu:

1. Hvis du har planer om fornyelse i haven i form af træer, buske eller en ny hæk, kan marts være en udmærket måned at plante dem i. Dog er det vigtigt, at jorden ikke er så våd, at den klasker sammen, og at vejret er rimeligt mildt for årstiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskyt nyplantede frugttræer i tilfælde af, at der kommer frost.

2. Stauder, som har stået med visne frøstande vinteren over, kan med fordel trimmes nu. Venter du til et senere tidspunkt, hvor planterne er kommet godt i vækst, kan det være svært at skelne de visne toppe fra de nye skud, der skal skånes for saksen.

Prydgræsser kan også klippes ned i marts.

3. Ukrudt som skvalderkål og brændenælder pibler frem tidligt på sæsonen, og jo før, du går i gang med at bekæmpe det, des nemmere er det at få has på.

Du kan spare mange kræfter med lugejernet ved at gå efter de små, spæde planter, fremfor at vente til senere, hvor rødderne er blevet lange og har fået godt fat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Plænen har ikke godt af, at man går for meget på den, når den er våd og svampet - men hvis den føles fast efter en tør periode, kan du sagtens rive den forsigtigt igennem med en gummirive for at fjerne visne blade og dødt græs, så der kommer lidt luft til plænens rødder.

5. I marts kan du også forspire en del blomster og grønsager, så de får en god start indendørs, indtil de skal plantes ud. Du kan desuden lægge de tidlige kartoffelsorter til spiring allerede i starten af måneden, mens de middeltidlige sorter kan lægges til spiring midt i marts.

rich-media-3

5 haveopgaver, der bør vente:

1. Selvom der tidligt begynder at dukke sommerblomster op i handlen, er det bedst at vente lidt med at sætte dem i krukker, da de ikke kan overleve frost. Tilplant hellere krukkerne med sæsonblomster som primula, bellis, stedmoderblomst og våriris, der bedre tåler kulde.

2. Det er også for tidligt at sætte krukker med overvintrende blomster ud i det fri. Har du haft krukkeblomster, såsom spansk marguerit, stående et beskyttet sted i de kolde måneder, er det bedst at lade dem stå, indtil risikoen for frost er ovre.

3. Frost er heller ingen ven af dine roser og lavendler, så de bør ikke beskæres, mens der stadig kan hænde at komme perioder med minusgrader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En huskeregel lyder, at man bør vente til Dronningens fødselsdag den 16. april, om end det godt kan gøres lidt før, hvis vejret er meget mildt for årstiden. Omvendt er det bedst at vente, hvis vinteren trækker i langdrag.

4. Som nævnt er det ikke en god idé at give græsplænen en større overhaling lige nu. Lad din vertikalskærer stå i haveskuret til første halvdel af april, og gem også sækken med gødning lidt endnu, da den er bedre brugt, når græsset rigtig begynder at gro.

5. Lune marts-dage kan godt friste til at give køkkenhaven en tidlig start, men jorden er stadig for kold til, at det nytter at så. Selv tidligt spirende frø vågner først op til dåd, når jordtemperaturen er nået op på omkring 7 grader, og en del frø har behov for 10-15 grader for at spire. I stedet kan du bruge marts til at fjerne ukrudt i køkkenhaven samt kultivere jorden, hvis den ikke er for våd.

God arbejdslyst derude.

Kilder: Haveselskabet, Videncentret Bolius, Plantorama, Samvirke.