Lyt til artiklen:

Klimavenlige skovgrise får eget netværk

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Abonnementsartikel

Midt i debatten om at sænke landbrugets klimaaftryk oprettes nu et nyt netværk, der skal udvikle et koncept for den bedste måde at producere skovgrise. Det nye netværk, som er oprettet med støtte fra Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram under Landbrugsstyrelsen, skal afdække, hvordan vi i Danmark kan opnå gevinster for både grisene, naturen og landmændene.

I fællesskab vil forskerne og førende producenter af frilandsgrise undersøge, hvordan et skovlandbrug virker bedst. Hvor mange træer skal der være i forhold til antallet af grise, hvilke træsorter og hvordan skal træerne være placeret? Skal grisene gå inde mellem træerne eller skal træerne hellere omkranse dem?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netværket vil afholde møder og workshops, der er åbent for alle med interesse for emnet.

Rødder holder på gyllen

Projektleder Simme Eriksen fra Center for Frilandsdyr står for netværket og forklarer, at grisehold mellem skovens træer er en kendt vej til mere klimavenlig produktion. Når grisene lever mellem træerne, fanger træernes rødder næringsstoffer fra grisenes gylle, så udledningen af kvælstof og fosfor falder, og der bindes mere kulstof.

- Vi håber og forventer, at skovlandbrug med griseproduktion vil lagre kulstof svarende til mere end 10 ton CO2 pr. hektar. Der er et stort potentiale, hvis flere griseproducenter ønsker at integrere skovlandbrug. Hvert år producerer vi i Danmark over 200.000 økologiske frilandsgrise og omkring 100.000 konventionelle frilandsgrise, forklarer Simme Eriksen.

Samtidig vil netværket undersøge, om skovlandbrug kan øge biodiversitet og give et mere variereret miljø for fugle og insekter.