Lyt til artiklen:

Minitraktor med mange muligheder

00:00
Hastighed: ???x
03:27

Abonnementsartikel

Hvad gør man, hvis man har brug for en traktor, men ikke har jord nok til at berettige et køb af den kaliber - og i øvrigt heller ikke har plads til den?

Ja, man kigger sig om efter en minitraktor - eller en kompakttraktor - som de også kaldes. Så det var, hvad vi gjorde her på FriGear, fordi vi dels havde lyst til at se sådan en maskine nærmere efter i sømmene, men også fordi, at Lintrup Maskinhandel A/S har fået en ny model hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en Solis 26 HST, og det er de sidste bogstaver, du skal lægge mærke til, for en Solis 26 har de haft i et stykke tid.

Det nye ved HST-modellen er - som navnet måske antyder - at den kommer med hydrostatisk gear, og det gør faktisk en stor forskel. I stedet for at skulle kæmpe med gearskifte under arbejdet, så er det simpelthen bare at vælge højt eller lavt gear og træde på pedalen. Så er man i gang. Og når man har nået den rette hastighed, så slår man cruise control til og ligger fødderne op.

rich-media-2
Nedfældningsfræseren forvandlede på få minutter en græsmark til en jordfold. Foto: Frederik Olsen.

Alt - bare i miniformat

Men lad os se nærmere på specifikationerne: Solis 26 HST har 26 HK, en trecylindret Mitsubishi dieselmotor, og så har den selvfølgelig firhjulstræk, servostyring, PTO (540 Omd./min.) bagtil og midt på traktoren (2.100 omd./min.)

Hertil kommer differentialespærre, justerbare sidestabilisatorer på liftarmene samt en løftekapacitet på 600 kilo. Med mere.

Altså hvad man kender fra en stor traktor, bare i miniformat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en traktor er jo ikke bare beregnet til at køre på. Heller ikke selv om den kan indregistreres, og man kan bruge den til at køre ned til købmanden med. Derfor fik vi den lille Solis udstyret med noget ekstra udstyr, nærmere betegnet en frontlæsser og en stennedfældningsfræser.

Og hvis du nu tænker: Jeg ved godt, hvad en frontlæsser er, men en stennedfældningsfræser? Så kan vi oplyse dig om, at det er en maskine, der er i stand til at fræse et stykke jord op, sortere sten og græsklumper fra og ligge dem nederst. Endelig smider redskabet den friske, bløde muld oven på. Med andre ord, så er den perfekt til anlæggelse af en ny græsplæne.

Eller i vores tilfælde: At lave en dejlig stor køkkenhave samt en jordfold til krikkerne.

rich-media-4
PTO-udtrækket bagtil har 540 omdrejninger i minuttet. Foto: Frederik Olsen.

Ganske genial

Men først til frontlæsseren. Den kommer med parallelføring, solis-hurtigskifte og joystik-styring af læsseren. Og her er det sidste ganske genialt. Styringen af frontlæsseren er så nem, at alle kan være med - uanset om man har prøvet den slags før.

Stennedfældningsfræseren var til gengæld ny for vores testredaktion. Så det var med en vis skepsis, at vi drog ud for at lave først en stor køkkenhave og derefter en jordfold. Men al skepsis blev hurtigt gjort til skamme. Med traktoren i det lave gear, og firhjulstræk slået til, tog det mindre end 10 minutter at få lavet en plan køkkenhave, renset for sten og græsklumper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jordfolden tog naturligvis lidt længere tid, da den var noget større, men den lille Solis 26 HST magtede opgaven ganske formidabelt.

Konklusion

Solis 26 HST er en mekanisk traktor, så der er lave driftsudgifter. De 26 HK leverer masser af kræfter, og den er ufattelig nem at håndtere.

Vi vil vove at påstå, at alle og enhver kan køre den, og den dækker - i hvert fald her på stedet - alle de behov, som et landsted med plads til et par heste og deslige kan hoste op med.

Lille og genial. Ganske enkelt.

rich-media-6
Traktoren har E-godkendt styrtbøjle og kan leveres indregistreret med nummerplade. Foto: Frederik Olsen.