Lyt til artiklen:

Sådan vasker du din dunjakke

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Dunjakken er med god grund et populært valg, når det handler om at kæmpe sig gennem en lang, dansk vinter uden forfrysninger. For selvom det bløde dunfyld vejer ikke alverden, har det en fremragende evne til at isolere mod kulde.

Hvis din trofaste dunjakke skal holde længst muligt, har den brug for en tur i vaskemaskinen et par gange om året - ikke bare for at blive ren, men også af hensyn til dens isoleringsevne. Efterhånden som du bruger jakken, klumper dunene sig sammen, og der er ikke megen varme at hente i en dunjakke med fladt eller ujævnt fyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan fjerner du kalk fra glasset i din brusekabine

Se også:

Sådan fjerner du kalk fra glasset i din brusekabine

Sådan vasker du en dunjakke:

Tjek først vaskeanvisning i din jakke. Nogle dunjakker er lavet af sartere materialer end andre og skal muligvis sendes til rens. De følgende vaskeråd gælder typisk for almindelige dunjakker, der ifølge producentens anvisning kan tåle maskinvask og centrifugering.

Vask ikke jakken sammen med andet tøj; den skal bruge en god portion vaskevand for at blive helt ren, ligesom rigeligt vand modvirker, at der er sæberester i jakken efter endt vask.

Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, der kan nedbryde dunfyldet, så brug enten et specialmiddel til dun, eller et flydende skånevaskemiddel til uld og silke. Tilsæt aldrig skyllemiddel.

Vej gerne din dunjakke, før du vasker den. Når du til sidst har tørret jakken, kan du veje den igen - og hvis er vægten er den samme, ved du, at der ikke er restfugt i jakken.

Luk lynlåse, trykknapper, spænder og lignende, og vend vrangen ud på jakken, inden du putter den i vaskemaskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælg et skåne- eller uldprogram på 30 grader - eller eventuelt 40 grader, hvis det fremgår af vaskeanvisningen i din jakke, at den kan tåle det. Vær samtidig opmærksom på, om anvisningen fraråder centrifugering ved høj hastighed (symbolet er en spiral med et kryds over).

rich-media-4
De fine, lette dun giver fantastisk isolering mod kulden, men klumper de sammen i jakken, bliver effekten ødelagt. Foto: Pixabay.

Sådan tørrer du en dunjakke:

Tag din dunjakke ud af vaskemaskinen umiddelbart efter, at vasken er færdig for at undgå, at der opstår dårlig lugt.

Det kan være meget svært - og tage adskillige dage selv under gunstige vejrforhold - få en dunjakke helt tør, hvis den skal hænge til tørre udendørs, så en tørretumbler er så absolut at foretrække.

Sådan fjerner du dyrehår fra møblerne

Se også:

Sådan fjerner du dyrehår fra møblerne

Ryst jakken grundigt og læg den i tumbleren sammen med tre-fire tørrebolde eller tennisbolde, der er med til at forhindre, at fyldet samler sig i klumper under tørringen.

Vær forberedt på, at det kan tage flere timer at få din dunjakke tørret i tumbler, da det skal foregå ved lav varme. Tag jakken ud flere gange undervejs og ryst den for at sprede fyldet jævnt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når dunjakken er helt tør, rystes den igen grundigt, og du kan desuden hjælpe med at "puffe" fyldet op ved at slå den let på både yder- og inderside med flad hånd.

Kilder: Gorenje, Sportamore, Videncentret Bolius.