Lyt til artiklen:

Haven i april: Det kan du gøre nu

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

I april vågner naturen for alvor op til dåd efter vinterens hi, og der er rigeligt at se til for havefolket i denne måned. Du kan blandt andet begynde at gøde, beskære, forspire og plante, ligesom det også er tid til at give græsplænen en forårskur.

Her får du 10 tips til, hvilke haveopgaver, du kan tage hul på i løbet af april måned:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Ukrudtet begynder at pible frem tidligt på foråret, så det er bare om at få det luget væk nu, hvor det trods alt ikke har nået at brede sig ret meget.

2. Din havejord vil have godt af et skud gødning her i april, hvor du kan tilføre enten kompost eller andre gødningstyper, inden du begynder at så og plante ud. Græsplænen vil desuden sætte pris på gødning midt på måneden.

3. Hvis du har forspiret kartofler i starten af marts, kan du plante dem ud i april, da de typisk er klar efter fire til seks uger. Det giver et forspring i forhold til ikke-spirede kartofler, som du dog også sagtens kan lægge i april. Risikoen for hård frost skal dog være ovre, før du lægger kartofler.

rich-media-2
Tackler du ukrudtet i det tidlige forår, hvor det endnu ikke har bredt sig, er der mange skønne kræfter at spare. Foto: Pixabay.

4. Du kan også sætte stikløg, når der ikke længere er fare for hård nattefrost, som kan få de nyplantede løg til at gå i stok. Kommer der uventede frostnætter, kan du beskytte løgene med fiberdug.

5. Det er også vigtigt at holde øje med vejrudsigten, før du beskærer dine roser og lavendler. Faren for frost skal først være drevet helt over, så i år med normalt aprilvejr er det sikrest at vente til midt på måneden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6. Din sommerfuglebusk kan have gavn af en foryngelseskur her i april. Ved at skære hele busken ned til cirka 30 cm. over jorden, eller 15 cm for lave varianter, får den mulighed for at forny sig med et hold friske skud.

7. Masser af frø egner sig til forspiring i vindueskarmen eller drivhuset i april, herunder tomater, agurker, bønner og krydderurter. Nogle kan du så først på måneden, mens andre har bedst af at vente lidt, så tjek vejledningen på frøposen.

rich-media-4
I starten af april kan du stadig nå at forspire eksempelvis tomater til udplantning på friland. Foto: Unsplash.

8. Når jordtemperaturen når op på otte grader, kan du begynde at så de første afgrøder direkte i nyttehaven. Varmekrævende afgrøder, såsom ærter, bønner og majs, har dog behov for en jordtemperatur på 12-13 grader, før du udsår dem. 9. Giv græsplænen en god sæsonstart ved at rive den igennem og fjerne visne blade. Fyld eventuelle huller med en topdressing bestående af to dele kompostmuld blandet med en del sand og græsfrø, som til slut trykkes let ned.

9. Kør først græsslåmaskinen i stilling, når græsset er begyndt at gro. Læg gerne ud med en klippehøjde på tre til fire cm; du kan altid sætte den lavere lidt senere, når græsset har fået en chance for at komme i gang.

10. Kribler det i fingrene for at plante nyt, er det også muligt i april, når bare jorden ikke er for kold og våd. Du kan for eksempel plante vinterhårdføre stauder og sommerblomstrende løg, ligesom du også kan plante stedsegrønt i form af buske og vintergrønne bunddækkeplanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Haveselskabet, Plantorama, Videncentret Bolius.

rich-media-6
Græsplænen får en god sæsonstart, hvis du river den igennem og fjerner visne blade, inden den kommer i vækst. Foto: Pixabay.