Lyt til artiklen:

Sådan planter du georginer

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Georginer eller dahliaer er utroligt populære. Deres lange blomstringsperiode og uendeligt mange forskellige former og farver gør dem til en favorit. Nu er det tid til at nyde dem i din egen have. Men hvordan planter man georginer? Her får du en vejledning fra blomsterlog.info.

Giver glæde i månedsvis

Der findes titusindvis af georginesorter. De fås i næsten alle farver og også i særlige farvekombinationer. Størrelsen kan variere lige fra en bordtennisbold til en fodbold. Georginer blomstrer fra august og indtil den første nattefrost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder mange måneders nydelse! Og vidste du, at de også er egnede til plukning? Sorter med lange stilke er særligt velegnede, fordi de passer godt i en vase.Planten producerer nye blomster, hvis du skærer gamle blomster væk. Med andre ord: Jo mere du skærer, jo flere blomster får du.

Fem trin

Georginer er sommerløg, hvilket betyder, at de er følsomme over for frost. Derfor må de først plantes, når du er sikker på, at risikoen for frost er overstået. Det er typisk omkring midten af maj. Georginer elsker solskin. Find et solrigt sted i haven til dem, så de kan vise sig fra deres bedste side og blomstre optimalt. Følg disse fem trin:

1. Løsn jorden, og sørg for, at der er nok næring i den. Du kan for eksempel blande kompost i jorden.

2. Lav et hul, der er stort nok til at rumme georgineløget.

3. Læg forsigtigt løget ned i hullet med spidsen af den gamle stilk pegende opad. Sørg for, at løget ikke ligger dybere end 5 centimeter under jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Dæk georgineløget med jord, og tryk det forsigtigt ned.

5. Slut af med en god sjat vand.

Georgineløg skal plantes lige under overfladen, så de kan absorbere solens varme så hurtigt som muligt. Det er den, der får dem til at vokse.

Tidlig blomstring

Hvis du vil have fornøjelse af georginer så tidligt som muligt, kan du starte løgenes vækstproces tidligere. Du kan plante dem indendørs i krukker i slutningen af marts for at give dem et forspring.

Når risikoen for frost er overstået i midten af maj, skal du lade planterne langsomt vænne sig til udendørstemperaturen og stille dem udenfor i gradvis længere tid. Det kaldes kuldehærdning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plant dem i haven omkring slutningen af maj - så vil du se de første blomster i juli i stedet for august.

Ud over den tidlige blomstring er der en anden fordel ved lade georginer spire tidligere indendørs: Du slipper for snegle, der simpelthen elsker de unge, sprøde georgineblade.