Lyt til artiklen:

Havens hovedbrud: Det spørger haveejerne om

00:00
Hastighed: ???x
05:16

Abonnementsartikel

Selvom havelivet har forandret sig i takt med tiden, går mange spørgsmål igen år efter år. Haveselskabet har kigget i arkiverne og samler gennem hele havesæsonen i år tre af de oftest stillede spørgsmål for hver måned - og selvfølgelig også de bedste tip og råd til udfordringerne, så haveejere landet over kan få glæde og gavn af hinandens udfordringer og erfaringer.

Det vigtigste råd

Nogle kontakter Haveselskabets rådgivning med et billede og spørger, hvilken plante det er. Andre vil måske vide, hvilken sort af porre, der har de længste hvide skafter, eller hvilke stauder der anbefales til sandet jord. Andre er udfordret af sygdom eller skadedyr i haven eller i tvivl om beskæring af træer og buske, lyder det fra Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og fagredaktør i Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får i rådgivningen spørgsmål fra både unge, nye haveejere, der lige har skiftet altankassen i lejligheden ud med deres allerførste have og nu vil prøve sig frem med stauder, roser eller højbed. Men vi får også spørgsmål fra erfarne haveejere, som har haft have i over 40 år og nu har fået lyst til at prøve noget helt nyt med haven eller vil lægge den om, fordi livet har forandret sig, forklarer hun.

Det vigtigste haveråd er ifølge, Louise Møller, at man husker at glæde sig over og nyde sin have.

- Man lærer meget af sine fejl haven, og alle begår fejl derude. Selvfølgelig er det ærgerligt, hvis en plante går ud, men så må man prøve igen eller spørge om hjælp - hos naboen eller her i rådgivningen. Og måske giver et problem med en plante plads til en helt ny og bedre retning for haven, som man ikke havde fået øje på uden den oprindelige udfordring, siger hun.

Tre udfordringer i april

Solskin og forårsstemning det ene øjeblik - slud og blæst det næste. April er måneden, som kan vise sig fra både sin smukke og sin barske side - nogle gange på samme dag. I april mærker vi for alvor at lyset er vendt tilbage, og at det kribler i fingere for at komme ud i haven.

Efter en lang vinter er der meget, vi gerne vil ordne, men vejret og den kolde jord kan drille og forpurre de ellers gode intentioner i både køkkenhave og prydhave. Et generelt godt råd for haven i april er derfor at holde lidt igen og være tålmodig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Haveselskabets rådgivning går særligt tre temaer igen år efter år i april: Mos i græsplænen, beskæring af roser, planlægning af køkkenhaven.

rich-media-3
Det er godt at fjerne mos netop nu. Pressefoto: Flickr.

Mos i plænen

Græsplænen er noget af det, Haveselskabets rådgivning får allerflest henvendelser om, og særligt mos driller mange haveejere. Foråret er et godt tidspunkt at fjerne mos på, for det har haft gode vækstbetingelser over vinteren - især hvis det har været vådt og mildt. Men når jorden varmes op, begynder græsset at gro, og derfor er det godt at fjerne mos netop nu. Mos kan fjernes med en vertikalskærer eller en mosrive med metaltænder, især hvis der ikke er så meget mos plænen.

Når mosset er fjernet, skabes der lys og luft til græsset, og du kan med fordel efterså græs og hjælpe det lidt på vej med gødning. En effektiv måde at undgå mos på er ved at holde plænen tæt - og det opnår du bedst ved at klippe det regelmæssigt. Men det er værd at bemærke, at det ikke er nødvendigt at fjerne mos i plænen, hvis du ellers ikke har noget imod at det er der.

Ligger din plæne i skygge, må du acceptere, at der altid vil være lidt mos i den. Græs har de bedste vækstbetingelser, hvis det får meget sol, vand og gødning.

Hvordan beskærer jeg roser?

Beskæring af roser bliver ofte gjort til noget mere besværligt og kompliceret, end det egentlig er, og de fleste er bange for at skære for meget. Men roser har godt af at blive beskåret, og de moderne sorter beskæres ned i ca. 25 cm højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historiske og engelske roser skal dog kun beskæres cirka en tredjedel tilbage, og gamle, grove grene skæres af helt nede ved jorden. For alle slags roser gælder det, at døde og syge grene fjernes, når man er i gang. Ved beskæringen kan man styre i hvilken retning rosen kommer til at vokse.

Derfor er det godt altid at beskære rosen lige over en udadvendt knop. På den måde kommer de nye skud til at vokse væk fra buskens midte - og så kan man godt begynde at glæde sig til smukke og duftende roser. Roser skal først beskæres, når risikoen for hård frost er ovre, hvilket for det meste vil sige fra midten af april.

Det er vigtigt ikke at udsætte sine ny-beskårede roser for voldsom kulde, så hold gerne lidt øje med 14-dags prognosen for vejret, inden du går i gang.

Kan jeg så i køkkenhaven?

Køkkenhaven er noget, mange haveejere glæder sig til, og når den første forårsdag melder sig, kan vi næsten allerede smage de friske grøntsager og nyopgravede kartofler. Men selvom luften føles lun, er jorden stadig til den kølige side i april, så gå lidt forsigtigt frem. Du kan så småt starte op med valsk bønne, spinat, radiser, stikløg og læggekartofler.

Er du i tvivl om tidspunktet for såning, er det altid en god idé at følge anvisningerne på posen. Til gengæld er april en god måned at begynde at forkultivere planter, der senere skal ud i køkkenhaven. Forkultivering i drivhus er fint, fordi forårssolens stråler sagtens kan varme det op, samtidig med at glasset beskytter mod kulden om natten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I april kan du gå i gang med blandt andet majs, squash og bønner, som så lige er til at plante ud, når jorden er varmet mere op.

Få flere svar på haveselskabet.dk