Lyt til artiklen:

Sådan får du succes med blomsterstriber

00:00
Hastighed: ???x
04:23

Abonnementsartikel

Lærkerne synger højt over Dalsagergaard en blæsende dag sidst i marts, imens landmand Ole Christiansen er ude for at se, hvordan det står til med én af de blomsterstriber, der siden 2019 har været rammen for en berigelse af insektlivet i agerlandet hos landmanden.

- Vi står ved en Sjælland Summer blanding, som går ind i sit tredje år nu. Den har givet en masse blomster de forgangne to år, og nu er vi så spændt på at se, hvad der sker det tredje år, lyder det fra Ole Christiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Giver tilbage til naturen

I 2019 tog Ole Christiansen fra Gadstrup på Midt-Sjælland initiativ til at få sjællandske landmænd til at så vejkanterne til med blomster.

Men striberne skulle ikke bare være en fryd for øjet, og derfor tog han kontakt til Jørgen Lundsgaard, der er i mange år, har arbejdet med biodiversitetstiltag i landbrugslandet for at få skabt en blomsterstribe "til gavn for insekter, bier, sommerfugle, fugle, vildt, naturen og folk", som der nu for tredje gang kommer til at stå på frøblandingen, som frøfirmaet DSV Frø producerer for initiativtagerne.

- Jeg tog initiativet, fordi vi som landmænd ofte bliver fremhævet som nogen, der laver rovdrift på naturen. Jeg ville godt give noget til naturen. Jeg har en intensiv markdrift, men jeg har også nogle hjørner og nogle kanter i marken, som skal være det vilde natur. Og her har vi etableret nogle blomster, som giver nogle forskellige smagsoplevelser for de vilde insekter, lyder det fra Ole Christiansen.

Sjælland summer vildere

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sjælland Summer skal summe videre, endnu vildere her i 2021, supplerer Jørgen Lundsgaard, som har sat en ny art til, nemlig lucerne, som vil gøre blomsterblandingen endnu mere længerevarende.

- Vi har i blandingen 12 forskellige arter, og af de 12 er de fem ét-årige, som giver deres fulde kraft i løbet af det år. Eksempelvis honningurten, solsikken og hjulkronen, men herudover er der syv andre arter, som er længerevarende. Af dem er de fem langtidsholdbare, og de bliver ved at komme år efter år, siger Jørgen Lundsgaard og fortsætter.

- Vi har afpasset mængderne af de enkelte arter, så der skulle være en vis balance. Selvfølgelig vil der være nogle år, hvor nogle planter får bedre forhold end andre, og så vil den være dominerende, siger Jørgen Lundsgaard og henviser til, at honningurten er en af de planter, der ofte dominerer striberne med sine lilla blomster først på sommeren, men så giver den senere hen plads til andre planter i blandingen.

Jørgen Lundsgaard kommer her med et par råd til at få succes med blomsterstriberne:

- Jordtemperaturen skal være i orden, og vi skal hen omkring 1. maj, hvor jorden er omkring 10 grader varm. Så får planterne en hurtig og kraftig igangsætning, så de kan konkurrere med, hvad der ellers er af andre planter på det pågældende sted, siger Jørgen Lundsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Frøene skal placeres relativt øverligt. Er det med en rive, fører man dem ned i en lille stribe, så skal de ikke længere ned end én centimeter, og er det én såmaskine, man benytter sig af, så er en én centimeters dybde det mest afbalancerede til den blanding, vi har her. Og så skal der næring til - der kommer ikke noget ud af ingenting, siger han.

Store ambitioner

På en blæsende forårsdag kan det være svært at se de små spirende planters fulde potentiale, men på Dalsagergaard er Ole Christiansen sikker på, at både den treårige blomsterstribe og brugen af blomsterblandingen Sjælland Summer vil blomstre kraftigt op i 2021, når han ser tilbage på udviklingen fra de seneste års succes.

- Vi tog jo et kæmpe kvantespring på 32 hektar i 2019 i et hug. I 2020 tog vi 15 hektar mere på - så hvis bare vi tager 15 hektar om året, så bliver vi rigtig store, lyder det fra Ole Christiansen, som selv lægger lade til afhentning af bestilte frø den 21. og 22. april, hvor der også er mulighed for at høre nærmere om såning og pleje af striberne.

Men kan du ikke vente så længe kan frøene allerede nu bestilles online via linket i faktaboksen her på siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med Sjælland Summer 2021 er der mulighed for afhentning af forudbestilte blomsterblandinger fire steder på Sjælland d. 21. og 22. april på følgende fire adresser:

Dalsagervej 4, 4621 GadstrupKnardrupgårds Alle 5, 3660 StenløseStorgaarden, Storgårdsvej 1, 4690 HaslevDSV Frø, Hunsballevej 6, Sørbymagle, 4200 Slagelse