Lyt til artiklen:

Denne sygdom truer ældre heste på livet

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Flere hesteejere oplever at deres ældre heste ændrer adfærd og for eksempel ikke smider vinterpelsen som de plejer. Disse forandringer kan skyldes stofskiftesygdommen Cushings Syndrom, også kaldet Pituitary Pars Intermedia Dysfunktion (PPID) - en sygdom det er vigtigt at tage alvorligt.

- Det er en udbredt sygdom, som forekommer hos 20 procent af heste over 15 år. Har man mistanke om, at hesten lider af PPID, er der ingen tid at spilde. Hvis hesteejeren er ude i god tid, inden hesten bliver forfangen (hvilket er en typisk følgesygdom), kan den få den rette behandling og vil oftest kunne leve fint i årevis, efter diagnosen er stillet, siger Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stofskiftesygdommen kan kort sagt beskrives som en hormonsygdom i hjernen. Den skyldes en nedbrydning af nerver i hjernen, hvilket medfører en forhøjet produktion af hormoner i hypofysen, en kirtel bag øjnene. Hypofysen er kroppens overordnede center for hormonproduktion. Den forhøjede produktion fører til en forøget udskilning af hormonet kortisol i binyrerne.

- Nogle heste bliver ramt af sygdommen, mens andre går fri, og årsagen dertil kan videnskaben endnu ikke forklare. Teorien er dog, at alle heste før eller siden vil møde sygdommen - bare de bliver gamle nok. Alle racer og køn er lige udsatte for sygdommen, fortæller Jon Vedding.

Tyd hestens signaler

PPID er en sygdom, som udvikler sig langsomt igennem flere år. Derfor vil alle symptomer sjældent være synlige i starten af sygdomsforløbet. Alligevel bør du holde øje med de tegn, der kan være. Jon foreslår at gøre følgende:

1. Kig efter generelle forandringer i hestens pels. De mest hyppige symptomer er manglende fældning af vinterpelsen, områder med længere pels og områder med forskelligfarvet pels.

2. Overvej, om hesten virker sløv og dvask. Det er et af sygdommens første kendetegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Er hesten forfangen? Omtrent halvdelen af alle heste med Cushings vil udvikle forfangenhed, og nyere forskning tyder på, at 90 procent af alle tilfælde med forfangenhed skyldes en stofskiftesygdom som for eksempel Cushings Syndrom.

4. Se efter muskeltab og ændrede fedtdepoter. Har hesten fået mindre ryg- og mavemuskler samt et lag fedt over øjnene, på halsen og bagparten, kan det være et symptom.

5. Oplever du, at hesten ofte har kroniske eller blot tilbagevendende infektioner, er det en naturlig følge af Cushings Syndrom, da det svækker immunforsvaret.

6. Drikker og urinerer hesten usædvanligt meget, kan det også være et tegn.

7. Hesten sveder meget. Det sker naturligt grundet dens lange, varme pels og problemer med at regulere kropstemperaturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad hvis hesten får sygdommen?

Skulle det ske, at hesten bliver syg, kan den heldigvis behandles. Cushings skal behandles med medicin, som hesten skal have dagligt resten af livet.

- Som en del af behandlingen er det vigtigt at give den ældre hest godt kvalitetsfoder, sørge for jævnligt tandeftersyn og foretage hyppig ormekontrol,"siger Jon.