Lyt til artiklen:

Ny test: Robot nedkæmper have med udfordringer

00:00
Hastighed: ???x
03:44

Abonnementsartikel

De er over det hele, de små robotplæneklippere. Over hele landet myldrer de effektive græsklippere rundt og holder både store og små plæner ved lige. Og det er tydeligt, at langt de fleste robotter er i stand til at vedligeholde en fin, let tilgængelig græsplæne.

Men hvad sker der, hvis man sender en robotplæneklipper på arbejde i en have med masser af udfordringer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det valgte vi her på Fritidsmarkedets test-team at udfordre Husqvarnas nye model Automower 415X med.

Husqvarnas nye robotplæneklipper er beregnet til haver på maksimum 1.500 kvadratmeter. Ifølge producenten har maskinen funktioner som systematisk passageklipning beregnet til klipning af smalle passager, og den skulle kunne klare skråninger med hældning op til 40 procent.

Automower 415X er en del af Husqvarnas premium X-line sortiment, hvilket betyder, at den kommer med features som Automower Connect med GPS tyverisporing og GPS-assisteret navigation, LED forlygter og kofanger foran. For bare at nævne et par udvalgte features.

rich-media-2
Alle indstillinger kan klares via en smartphone: Foto: Lise T. Christiansen.

Have med udfordringer

Vores testhave er på cirka 800 kvadratmeter, så størrelsen skulle ikke være et problem. Til gengæld byder haven på en række "øer" med planter, en havedam, pæne skråninger og et lysthus. Det vil sige, at for at kunne vedligeholde plænen, skal robotten kæmpe sig gennem en række snævre passager, finde rundt om både planter, lysthus og dam - og endelig så valgte moder natur at kaste en sidste udfordring ind i testen i form af en særdeles aktiv muldvarp.

For at komme i gang med robotten, skal haven udstyres med afgrænsningskabler, og i vores have var det et meget stort arbejde. Vi valgte derfor at få en Husqvarna-forhandler til at grave kablerne ned, hvilket bestemt kan anbefales, hvis man har mere end en almindelig firkantet plæne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tog robot-installatøren et par timer at lægge alle kabler ned - inklusive et guidekabel, der snoede sig midt gennem haven, så robotten aldrig ville fare vild.

rich-media-4
Der er hurtig og nem adgang til plæneklipperens display. Foto: Bo Andersen.

Brugervenlig software

Robotten skal selvfølgelig have en række informationer, før den slippes fri. Det foregår enten via maskinens indbyggede digitale panel eller smartphone. Softwaren er ualmindelig brugervenlig, og det tog blot få øjeblikke at indtaste informationer som køretid, klippehøjde og så videre.Da vi på testtidspunktet stadig var lidt plaget af nattefrost, gave vi robotten besked på, at den skulle tjekke temperaturen i græsset, før den gik i gang. Det vil sige, at hvis jorden er for kold, så venter den automatisk med at gå i gang. Fantastisk.Herefter var det bare at læne sig tilbage og se til.

rich-media-5
Robotplæneklipperens kofanger beskytter mod hårde genstande. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Der er en underlig tilfredsstillelse ved at se den lille maskine arbejde. Ved første øjekast virker det fuldstændigt vilkårligt, hvor den slår græsset, men der er mening med galskaben, for langsomt - og over flere dage - nåede den rundt i alle haven afkroge. Og hjem igen.

Maskinen slår græs i cirka 50 minutter, før den vender hjem til ladestationen, hvor den "hviler" sig i en times tid - og så er den klar til arbejde igen.

Automower 415X levede under vores test op til alle forventningerne. Selv muldvarpens jordbunker maste den sig igennem, og på intet tidspunkt sad den fast eller brokkede sig over noget som helst. Den slog græs i regnvejr og solskin, op og ned ad skråninger, og den kæmpede sig sågar igennem en mindre sne-haglstorm. Her forbarmede vi os dog og sendte den via mobilen hjem for at hvile.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husqvarna laver nogle af markedets bedste robotplæneklippere. De er ikke de billigste, men de er suverænt blandt de mest pålidelige og arbejdsomme. Og Automower 415X lever 100 procent op til forventningerne.