Lyt til artiklen:

Biavlere skal registreres

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Abonnementsartikel

Fra i dag den 21. april 2021 skal alle biavlere registreres i et centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.

Når danske bier flyver rundt i landskabet, bidrager deres arbejde både til at bestøve jordbærplanter, kløvergræs til fodboldbaner og naturligvis den søde honning. De spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, så når sygdom eller skadedyr rammer en bi-familie er det vigtigt med en effektiv indsats for at forhindre dem i at sprede sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor bliver det fra i dag obligatorisk for alle landets biavlere at registrere sig i Centralt Bigårdsregister, så myndighederne hurtigt kan gribe ind og advare nabobiavlere, hvis der opstår smitsomme sygdomme hos en biavlers bier.

- Med kortlægningen af alle landets biavlere får vi et effektivt redskab, når der sker udbrud af smitsomme sygdomme. Hvis for eksempel ondartet bipest bliver konstateret i en bi-familie, kan vi med langt større sikkerhed få advaret alle naboavlere i tide, før sygdommen når at sprede sig, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mette Hyldebrandt-Larsen.

Både professionelle og amatører

4.087 biavlere står allerede i registeret. Det har nemlig eksisteret siden 2011 som en frivillig ordning.

Biavlerne skal blandt andet fortælle, hvor deres bigårde står og hvor mange bi-familier, de har. Det gælder uanset, om de holder bier professionelt eller på hobbyplan. Langt størstedelen af avlerne holder bier på hobbyplan.

- Når biavlerne kortlægger deres bistader i Centralt Bigårdsregister, hjælper de samtidig med at beskytte den vigtige funktion, bierne har med at bestøve planterne. Det er vigtigt for en lang række afgrøder, der bliver dyrket i landbrugs- frugt- og grønterhvervene. Så sunde bier er en vigtig brik i vores fødevareproduktion, siger Mette Hyldebrandt-Larsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye krav er en del af EU's nye dyresundhedslov, der blandt andet skal være med til at forebygge og bekæmpe sygdomme og skadedyr hos dyr.