Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Kom maj du søde gedde
Nok er 1. maj arbejdernes internationale kampdag, men for lystfiskere med hang til fisk med store tænder har dagen en langt større betydning.
Det er nemlig dagen, hvor fredningen for gedder slutter. Gennem april står den på gydning for den glubske rovfisk, og det skal den have ro til.
Men den første maj går det altså løs. Heldigvis på en lørdag, så de fleste kan komme udenom at opfinde en tilfældig sygdom for at komme ud med snøren.
Hvor fanger man en gedde?
Man kan støde på gedder i de fleste søer, moser, vandløb og endda i visse brakvandsområder. Uanset om man fisker eller ej, har man sikkert hørt historier om den glubske gedde, der lurer i den lokale mose.
Et af de steder, hvor jeg selv ynder at bruge meget tid med geddejagt, er Gudenåen. Danmarks længste å huser et utal af fiskearter, og på strækket nedenfor Tangeværket, kan man både finde laks, havørred, aborre, rimte og altså gedden, for bare at nævne et udpluk af fiskearterne under overfladen.
En teknik, der ofte har givet pote, er at affiske brinkerne - altså langs kanterne. På ture ser vi ofte gedderne stå under vandplanterne eller langs brinken, og her kan en lokkende agn - dem kommer vi tilbage til - ofte få selv de mest dovne fisk til at springe frem.
I de mindre søer og moser kan man med stor fordel afsøge så meget vand som muligt. På de store søer er fiskeriet fra båd nok det mest effektive, omend man aldrig skal sige aldrig. Det kan bestemt lade sig gøre at fange en gedde fra land.
Hvorfor gå efter gedden?
Hvorfor er det lige, at det er gedden, denne artikel handler om? Den kunne i og for sig også handle om fiskeriet efter havørred, aborre eller noget tredje, men for mig er gedden bare noget specielt.
Jeg kan stadig huske, mit første møde med den store rovfisk. På en tur med flere familiemedlemmer, hvor missionen egentlig var at fange skaller, lykkedes det os at få en gedde på land.
I forhold til skallerne, der er en mindre byttefisk for netop gedden, lå jo her et kæmpe monster. Min bror og jeg var begge utroligt betagede af fisken. Sidenhen har mit fiskeri udviklet sig gevaldigt, og i dag fisker jeg primært efter gedden, der i sjældne tilfælde kan veje over 20 kilo.
Så stor en fisk kan jeg desværre ikke prale med endnu, men jeg har da billeder i gemmerne af et eksemplar på over de magiske 10 kilo.
Grejvalget
Men hvad skal der så til, for at man kan fange en gedde, man kan prale af?
Det er heldigvis ikke specielt svært at fange en gedde. Mange af mine første fisk er fanget på en spinner. Det er først i de senere år, at jeg har fået øjnene op for de store agn. Om store gummidyr er lig med store fisk, skal jeg ikke kunne bedømme.
Jeg har en svaghed for agn med curly tails. Det vil sige haler, der krøller. Selv ved den mest langsommelige indspinning lokker halen, og når man fisker brinker af, kan det være guld værd at kunne sætte farten ned, så man stadig kan holde fiskens opmærksomhed.
Jeg tror ikke, der er en ferskvandsfisk i Danmark, der kan fiskes på så mange forskellige agn, som gedden. Den er glubsk, og det er derfor, den i mine øjne er så fantastisk fed at gå på opdagelse efter. Husk et forfang enten i stål eller tyk monofil eller flourcarbon. Gedden har mange og meget spidse tænder, der nemt kan skære line over. En lang tang er nødvendig, hvis man ikke vil have flænset fingrene i geddens gab.
Så det er bare om at finde fiskegrejet frem og komme afsted. Man ved aldrig, hvad man får på krogen, når man er ude.