Lyt til artiklen:

Fup eller fakta: Bør solcremen fra sidste år smides ud?

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Abonnementsartikel

Det har længe heddet sig, at solcreme har så kort en holdbarhed, at åbnede tuber og flasker fra sommeren før bør kasseres, når vi igen skal til at smøres os ind i beskyttende creme. Men kan det virkelig passe, at du bør smide de dyre dråber ud og købe ny solcreme hver eneste sæson?

Det korte svar er: Nej, det er en myte. Hos Forbrugerrådet Tænk har man testet en stribe forskellige solcremer med SPF 50+, og de viste sig alle at levere den lovede beskyttelse mod solens UVB- og UVA-stråler et år efter, at de var blevet åbnet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sådan fjerner du kalk fra glasset i din brusekabine

Se også:

Sådan fjerner du kalk fra glasset i din brusekabine

Testen blev gennemført under ret realistiske forhold, hvilket betød, at de åbnede solcremer blev opbevaret ved 40 grader i et par uger - som havde de været med på en god solferie. Der blev også taget af noget cremen et par gange dagligt under "ferien", ligesom man normalt ville gøre.

Endelig blev solcremerne opbevaret ved stuetemperatur i et år, hvorefter de blev testet på et laboratorium.Og konklusionen var, at der ikke var sket nævneværdige ændringer i cremernes solfaktor i løbet af året.

rich-media-3
Solcreme, der har bagt længe i heden, kan godt blive dårlig, så brug dine sanser og sunde fornuft, før du smører dig ind. Foto: Pixabay.

Vær alligevel opmærksom

Som udgangspunkt kan du altså bruge solcremen fra sidste år, men der er dog et par forbehold:

Hvis du for eksempel har købt din solcreme tidligt på sæsonen året før, er det ikke sikkert, at den stadig er gangbar sidst på denne sæson. Tjek holdbarheds-symbolet på emballagen; det forestiller en lille krukke med åbent låg samt et tal, der angiver holdbarheden i måneder. Som regel er det 12 måneder for solcreme.

Og brug desuden altid dine sanser til at afgøre, om solcremen stadig kan bruges, også selvom udløbsdatoen ikke er overskredet. For hvis din solcreme eksempelvis har bagt længe i heden, kan den godt blive dårlig. Hvis cremen lugter sært, har ændret farve eller konsistens, kan den være blevet harsk eller inficeret med bakterier, og så er du selvfølgelig nødt til at smide den ud og købe en ny.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilde: Forbrugerrådet Tænk