Lyt til artiklen:

Flotte gedder på premieredagen

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Abonnementsartikel

Aprils sidste dag faldt på Store Bededag, og derfor var den 1. maj i år døbt store geddedag, da min faste fiskemakker, Kasper, og jeg klokken lidt i otte mødtes ved Gudenåen.

Ambitionerne og forventningerne var tårnhøje, for april er en utroligt lang måned, hvis man har hang til geddefiskeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi havde udset os syv kilometer langs åen, hvilket er en del længere, end vi plejer at gå. Men med en bil i hver ende mente vi nok, at distancen ville være besværet værd.

Der skulle jo fiskes gedder.

De første tegn på fisk

Det første stræk af åen var på sin vis både frustrerende og fantastisk. Med vores polariserende solbriller spottede vi flere gedder stå i vandkanten. Men disse havde øjensynligt ikke set, at kalenderen sagde 1. maj, for uanset hvor meget grej, vi viste dem, ville de absolut intet.

Selvom man jo helst vil have gedderne til at bide på krogen, er det nu stadig fedt bare at se dem sole sig. Vi begav os længere ned langs åen. Her så vi ikke længere fisk langs kanten, men det gjorde nu ikke så meget. For på et tilsyneladende kedeligt stræk var der pludselig noget, der ydede modstand. Midt ude i åen havde en gedde udset sig min agn, og efter en kort fight kunne min makker lande dagens første gedde i nettet - succes!

Efter afkrogning og fotografering fik vi målt gedden. 87 flotte centimeter og så var der glæde og optimisme for os begge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De følelser blev ikke mindre 15 minutter senere, da der igen var ballade for enden af min stang. Igen måtte Kasper være ihærdig med nettet og kamera, og den officielle opmåling lød nok engang på 87 centimeter. Kort tid efter blev det også 3-0 til mig, da en "mindre" gedde på 83 centimeter måtte en tur i nettet.

Vi blev enige om, at det indtil videre var et solidt gennemsnit, vi havde produceret indtil videre. Det holdt dog ikke helt så flot niveau, da Kasper meldte sig ind i kampen. En gedde blev spottet på det lave vand, og Kasper fik præsenteret sin flue helt korrekt og fik sin første på dagen. Med sine omtrent 50 centimeter var der et stykke vej op til de lidt større søskende.

Det kunne vi naturligvis ikke have siddende på os.

Et tungt og dybt hug

Men jagten på en ny storgedde trak lidt ud. Vi måtte et godt stykke op langs åen, før der igen var noget at komme efter.

Endnu et kontant hug ude midt i åen på min sagesløse ørredimitation, der efterhånden har været i munden på mange gedder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne gang var der dog noget, der var anderledes. I stedet for at svømme i overfladen, søgte denne fisk mod bunden.

Vurderet ud fra fighten kunne der her være tale om en større fisk. Men det kunne vi jo først få afklaret, hvis den kom til overfladen.

- Hold kæft, den er lang, råbte Kasper, mens han stod klar med nettet.

Og han havde ret. For efter fighten og landingen viste målebåndet 108 centimeter. Så begynder hjertet altså at banke, når man er geddefisker. Den grumme gedde var imidlertid ikke færdig med at vise temperament, for lige før den obligatoriske fotosession spændte den op i hele kroppen og vristede sig fri af mit greb og faldt ned i åen med et plask.

rich-media-4
Én af dagens første gedder. Foto: Kasper Hansen

Ikke verdens undergang, da vi altid genudsætter de gedder, vi fanger, men selvfølgelig ærgerligt, når der skal føres beviser for fangsten. Men da gedden svømmede videre ud i friheden, kunne vi fortjent snuppe en af vores medbragte øl. Sådan en oplevelse skal lige fordøjes, og der var nok at snakke om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste levende billeder

Da depoterne var fyldt op og pulsen kommet ned på et mere roligt niveau, gik vi videre. Vi skulle ikke gå langt, for 10 meter længere nede var der igen bid. Denne gang et flot eksemplar lige under meteren.

Det skulle vise sig at være dagens sidste fisk. For på de resterende kilometer af åen var der kun to gedder, der viste lidt interesse for Kaspers flue. Men de sidste marginaler manglede, og da jeg efterhånden følte mig ganske mæt af oplevelser, valgte jeg at sætte et punktum for en særdeles vellykket premieredag.

På vej hjem kom der dog en melding fra Kasper, der havde fortsat fiskeriet. Det lykkedes ham at lande en fin afslutningsgedde på 81 centimeter. Det var jo dejligt at høre, for han havde i den grad fortjent en større fisk end den lille, der kiggede forbi midtvejs på dagen.