Lyt til artiklen:

Zero-turn er stjernen, der lyser over Texas

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Abonnementsartikel

Normalt er en zero-turn plæneklipper en maskine, hvor man sidder komfortabelt og med to håndtag styrer ud over plænerne i et gevaldigt tempo. Men hos producenten Texas har man tænkt lidt anderledes. Man har nemlig taget en helt "almindelig" selvkørende plæneklipper og forvandlet den til en zero-turn maskine.

Som navnet antyder, er en zero-turn plæneklipper en maskine, der er i stand til at snurre rundt på en tallerken. Det giver rigtig god mening, når man sidder på ryggen af en kæmpe maskine, men giver det fornuft, når man nu bare trasker bagefter en selvkørende plæneklipper?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det spørgsmål stillede vi os selv på FriGear, som er Fritidsmarkedets testredaktion. Og svaret blev dagen efter leveret i form af en stor kasse fra Texas.

I kassen lå nemlig deres nyudviklede selvkørende plæneklipper model ZT 5110 TR/W.

Der er tale om en plæneklipper, der er udstyret med Texas' egen motor på 196 kubik. Klippebredden er 51 centimeter, og den har en maksimum tophastighed på 3,6 kilometer i timen. Klippehøjden er mellem 28 og 75 millimeter, og den justeres nemt via et let tilgængeligt håndtag i siden.

Men hele nytænkningen ligger i forhjulene, som er svingbare. Det vil sige, at man ifølge producenten, skulle være i stand til at sno sig rundt om træer og buske og andre forhindringer - i modsætning til på traditionel vis at skulle skubbe og trække i en evighed for at få et pænt resultat.

rich-media-3
De svingbare forhjul gør hele forskellen. Foto: Frederik Olsen.

Den tog kegler

Først udfordrede vi maskinen på en stor græsplæne, hvor vi havde opsat en række kegler med tæt afstand. Texas-motoren startede med et enkelt træk, og vi stillede hastigheden på "skildpadde". Derefter gik det ud over stepperne og rundt om de orange kegler (Se video).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et par gange at have strejfet en kegle eller to, fik vi styr på den lille vævre klipper. Og derefter var det ren opvisning, der ville have gjort selv en velopdragen dressurhest misundelig.

Efter opvisningen på den bare plæne, smed vi maskinen i hovedet på en have, der består af et ukendt antal buske, træer og blomster. Og igen måtte vi konstatere, at de svingbare forhjul udgjorde en stor forskel. Det var næste slut med at skubbe og trække. I stedet kunne vi snurre rundt om forhindringer i små og store vendinger, og ikke mindst kunne vi følge plænens rundinger, som der var mange af.

rich-media-5
Klippeskjoldet er lavet af stål, og klippebredden er 51 centimeter. Foto: Frederik Olsen.

Stålskjold

På de lige stræk kunne vi have valgt at låse forhjulene, så zero-turn maskinen kun kunne køre ligeud, men det var der i og for sig ingen grund til. Vi knaldede maskinen i "hare"-tempo og havde ingen problemer med at følge med.

Plæneklipperen har bioklip, bagudkast og kommer med en opsamlerpose på 65 liter, så der er frit valg til at efterlade græsset som ønsket. Klippeskoldet er af stål, så det kan holde til lidt af hvert, og de 11 tommer store baghjul og forhjul på otte tommer betyder, at maskinen bevæger sig ubesværet fremad selv på en ujævn plæne.

Konklusion

Model ZT 5110 TR/W er en god, gedigen og solid plæneklipper, men stjernen, der lyser over Texas er uden tvivl de svingbare forhjul. De gør maskinen utrolig nem at manøvrere, og man sparer faktisk en del kræfter undervejs ved ikke at skulle skubbe og trække hele tiden for at komme rundt om genstand i haven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man har en lille firkantet plæne uden forhindringer, kan man sagtens klare sig med mindre, men hvis man - som i vores tilfælde - har en have med træer, buske og sten spredt jævnt ud over det hele, så er hver en krone givet godt ud for denne nye model.

rich-media-7
Tophastigheden er på 3,6 kilometer i timen, så alle kan være med. Foto: Frederik Olsen.