Lyt til artiklen:

Hjælp insekterne - gør haven til et grønnere sted

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

En sund have kan høres på afstand. Så simpelt kan det siges. Og er insekternes summen og raslen i havens blade forstummet, så er det hverken besværligt eller for sent for haveejerne at komme på sporet til en sund have. Det fortæller havecenteret Plantoramas haveekspert, Kamilla Høy, der anbefaler foråret, som det helt rigtige tidspunkt at sætte ind og skabe det gode insektliv i haven.

- Groft sagt er der noget galt, hvis du kan sidde på terrassen uden at blive generet af insekter. En sund have er levende med både planter, men også mange dyr. Det værste, man kan gøre for sin have, er at gøre den for hygiejnisk og pæn uden en frodig vækst af planter. Så fjerner man vilkårene for de nyttige insekter som sørger for bestøvning og naturlig skadedyrsbekæmpelse og giver i stedet plads til lus og skadedyr, som ikke gør noget godt, siger Kamilla Høy.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce
rich-media-2
- Groft sagt er der noget galt, hvis du kan sidde på terrassen uden at blive generet af insekter. En sund have er levende med både planter, men også mange dyr, siger Kamilla Høy, planteekspert hos Plantorama. Pressefoto.

Fem tips til en sund have

Haven kræver arbejde, men noget af arbejdet klarer haven faktisk selv - den skal bare hjælpes lidt på vej. Kamilla Høy har fem havetips til foråret, som hjælper insekterne til at give en sund og sprudlende have.

Start småt

Er det helt nyt med en insektvenlig have, så skal der ikke meget til. Et par kvadratmeter med et simpelt staudebed af eksempelvis almindelig blåkant eller sågar mynte og persille vil med sin gode duft og nektar både gøre insekter og haveejer glad. Et sådant bed kan laves under havens frugttræ, for at sikre skadedyrsbekæmpelse i træet.

Eksperimentér med vilde planter

Lader man haven stå til, vil der ofte være masser af små frø, som får chancen for at gro. Og man behøver ikke omdanne hele haven til en vild blomstereng. Et hjørne eller en rondel i plænen er nok til at skabe noget uventet liv og biodiversitet. Skulle haven alligevel være helt gold, så findes der frøposer med forskellige blandinger af vilde frø, som kan tiltrække forskellige insekter. Det er bare at prøve sig frem.

Husk plænen

En helt golftrimmet plæne, hvor græsset slås hver weekend, bør høre fortiden til, hvis du vil tiltrække flere insekter i haven. De små græsfrø og det lidt højere græs giver gode muligheder for at skabe et insektliv, som løfter hele haven.

Kvashegn er fantastiske insekthoteller

Har man pladsen, så kan et par rundstokke i jorden flettes med gamle grene og kvas, hvilket skaber fantastiske forhold for både insekter, fugle og pindsvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spar kræfterne og nyd haven

Det bedste ved den sunde insektvenlige have er, at den afhænger af lidt mere vildskab - og lidt mindre lugning. Så det bedste at gøre for haven er at lade den udvikle sig selv. Det giver også mere tid til at nyde freden og mærke livet.