Lyt til artiklen:

Forrygende fejemaskine

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Abonnementsartikel

Efterår og vinter kan være hårde ved fliser og belægninger. Alt lige fra alger, mos og - til foråret - ukrudt skyder frem med fantastisk fart. Så hvad gør man, når man nu står med udsigt til forår og sommer, og fliserne på terrassen og de toppede brosten på gårdspladsen er grimme og beskidte?

Nogle går ned på knæ og starter med skurebørsten, andre bruger kemikalier, og mange bruger højtryksrenseren. Alle metoderne virker, men hver især har sine egne ulemper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er også en helt anden vej. En fliserenser.

Fliserensere kommer i forskellige former, men en af de dominerende de på markedet er Greenbuster Pro 66 fra producenten Kwern.

Der er tale om en maskine, der ligner et uægte barn af en plæneklipper og en kultivator. Den består af en solid Briggs & Stratton motor, gummihjul og et foldbar styr. Og så naturligvis det vigtigste: Under maskinen sidder 12 kraftige stålbørster, og det er dem der - med hjælp fra motoren - fjerner ukrudt, mos og belægninger fra fliserne.

rich-media-2
Det er fliserenserens 12 kraftige stålbørster, der tager sig af det grove arbejde. Foto: Bo Andersen.

Maskine til låns

Her på Fritidsmarkedet fik vi lov at låne en Greenbuster Pro 66 for at tjekke, om maskinen nu også er i stand til alt det, som producenten lover på hjemmesiden. Citat:

"De kraftige stålbørster fjerner uønsket ukrudt mellem fliser på gangstier, indkørsler, fortove, parkeringspladser og lignende.I samme arbejdsgang fjernes uønsket mos mellem fliserne. Maskinens konstruktion gør at den er skånsom overfor belægningssten. "

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor tog vi fejemaskinen med ud på en gårdsplads med toppede brosten, en tildækket flisegang og en mere almindelige fliseterrasse.

rich-media-4
Maskinen er udstyret med en afskærmning, der nemt kan flyttes under arbejdet. Foto: Bo Andersen.

Nem at benytte

Fejemaskinen er enkel at benytte. Der er to greb, man skal have fat i. Choker sidder i venstre håndtag, og start af fejebørster sidder i højre. Greenbuster Pro 66 er ikke selvkørende, så man skal selv skubbe og trække, hvilket ikke er et problem, tværtimod er det noget nemmere at styre maskinen, når man ikke halser afsted efter et fast tempo.

Styret er justerbart, hvilket betyder, at man lige skal finde sin egen arbejdsstilling. Den 140 kubik stærke motor startede ved første træk i håndtaget, og så gik det bare derudad. Her skal vi skynde os at komme med et godt råd:

Hvis underlaget er meget tørt, er det en god idé at starte med at vande området. Det gjorde vi ikke, så efter få sekunder stod vi i en mindre sandstorm, der ville have fået en beduin til at rødme af misundelse.

rich-media-5
Maskinen er udstyret med en afskærmning, der nemt kan flyttes under arbejdet. Foto: Bo Andersen.

Som en støvsuger

Fejemaskinen skal under arbejdet behandles lidt som en støvsuger. Det vil sige, at man kører lidt frem og tilbage på de steder, man vil rense. Afhængig af, hvor voldsom belægningen er, skal området behandles i kortere eller længere tid, men resultatet er uomtvisteligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fliserne bliver renset ned og står pæne og rene igen, og i modsætning til behandling med en højtryksrenser, så bliver overfladen ikke ødelagt, hvilket ellers ofte er problemet med højtryksbehandlingen, der kan efterlade en porøs betonoverflade.I vores hurtige test opnåede vi det ønskede resultat med det samme.

Desværre havde vi i første omgang ikke tid til at gøre arbejdet færdigt, men der er ingen tvivl om, at med lidt omhu og tålmodighed kommer den smukke terrasse tilbage.

Greenbuster Pro 66 findes også i en lidt mindre udgave, som alle kan bruge.