Lyt til artiklen:

Mageløs alt-mulig-maskine

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Abonnementsartikel

En minilæsser kan helt sikkert læsse. Men hvad kan den ellers? Det korte svar er: Alt - forklaring følger.

På Fritidsmarkedets testredaktion har vi de sidste par år haft rigtig mange maskiner gennem hænderne. Nogle er blevet vejet og fundet for lette, men rigtig mange har vi fundet spændende nok til at afprøve dem i virkelighedens verden. Det gælder alt fra mindre kædesave til store zero-turn plæneklippere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en minilæsser har vi aldrig haft fingrene i. Altså indtil for nylig, da vi blev forespurgt, om det ikke var noget at kigge på.

Så da indehaver Jørgen Jensen fra Avant Danmark afleverede den kompakte maskine, var det med en vis nysgerrighed, at vi satte os til rattet. Ikke mindst, fordi han på samme tid afleverede ikke mindre en syv forskellige redskaber til maskinen med ordene:

"Det her er en lille brøkdel af de redskaber, du kan spænde på minilæsseren".

Minilæsseren, en Avant 523, er blot én ud af mange forskellige Avant-modeller. Den er udstyret med en solid trecylindret, vandkølet Kubota D902-motor, der leverer 22 HK, hvilket viste sig at være rigeligt til vores behov.

rich-media-2
Hydraulikken er yderst nem at koble til: Foto: Frederik Olsen.

Hurtigskiftplade

Men de var de mange redskaber, der vakte vores forundring. Først og fremmest fordi vi troede, at alene arbejdet med at skifte de mange redskaber ville tage lang tid. Og der tog vi fejl. Maskinen er udstyret med en såkaldt hurtigskiftplade, hvilket betyder, at man rent faktisk sidder på minilæsseren og skifter redskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fungerer på den måde, at man først løfter to låsestifter. Derefter køres redskabet ind til redskabet, så hurtigskiftpladen går i hak med redskabspladen. Så løftes bommen, der i øvrigt er teleskopisk, og redskabet låser sig fast.

Det tog nogle øvelser at finde rytmen, men så fungerede det til gengæld perfekt, og et redskabsskift tog blot et minuts tid. De medfølgende redskaber var blandt andet en skovl, en overfaldsgreb, pallegafler, planeringsaggregat, plade med træk og en rendegraverarm. Vi kunne ikke nå at prøve alle redskaberne, men vi startede med den drabeligt udseende overfaldsgreb.

rich-media-4
Overfaldsgreben er perfekt til eksempelvis at flytte grenbunker. Foto: Frederik Olsen.

Dinosaurus-gab

En overfaldsgreb kan sammenlignes med en dinosaurus kæmpegab, og den kræver selvfølgelig hydraulik for at kunne åbne og lukke "munden". Igen viste Avanten sig at være gennemtænkt. Den hydrauliske tilslutning består af et enkelt håndtag, der monteres på få sekunder. Hurtigt, nemt og effektivt.

Det specielle ved Avant minilæsseren er - når man ikke er vant til det - parallelstyringen, der betyder, at bagenden drejer rundt under én. Fordelen er, at man har en meget lille venderadius samt ekstrem god manøvredygtighed.

Det gode råd fra importøren var at holde øje med baghjulenes position under styringen, og det virkede fortrinligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var ikke den opgave, som Avanten ikke løste aldeles forrygende, og selv en godt lastet palle røg op i knap tre meters højder med teleskopbommen - uden problemer.

Hastigheden på de 12 kilometer i timen er rigeligt. Det føltes som meget mere, når speederen røg i bund og vi bumlede med fuld hastighed ud over markerne, og da maskinen også er udstyret med hydrostatisk gear, så bliver det ikke meget nemmere: To pedaler - én til fremadgående og én til bak.

rich-media-6
Redskaberne styres via joystick. Foto: Frederik Olsen.

Konklusion

Avant minilæsseren er ikke en billig maskine. Til gengæld er den gennemtænkt, bygget i de bedste materialer på den finske producents fabrik, og man får ufatteligt meget for pengene. Den kan stort set forvandles til at. Har man et fritidslandbrug, gartneri eller bare behov for at håndtere materiale udendørs, er den en perfekt løsning. Og er man seriøs hesteejer, bør den være et must. Eksempelvis kan man montere et enkelt anhængertræk, så det er muligt at flytte rundt på hestetraileren på mindre arealer.

Perfekt.