Lyt til artiklen:

Ryttere og heste sammen mod indhegnet skov

00:00
Hastighed: ???x
04:11

Abonnementsartikel

En lille lysning i Fløjstrup Skov blev torsdag aften indtaget af en stor folk heste og deres ryttere. Skoven syd for Århus er et yderst velbesøgt rideområde, og et stort antal opstaldere holder til i området omkring skoven.

Men det kan snart være slut med ture på hesteryg i området. For i 2019 blev et forslag stemt igennem i Aarhus Kommune, der skal gøre en stor del af skoven til vildskov. Kort fortalt er det planen, at et større område af skoven skal hegnes ind, og der skal sættes græssere ud i området.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det vil betyde, at hesteentusiasterne ikke kan benytte en stor del af skoven som rideområde. Særligt holdere af islænderheste benytter ofte skoven som turområde, og det var de fremtidsudsigter, man ville vise sin utilfredshed med i lysningen i skoven.

- Det er jo ikke et tilfældigt mødested, vi har valgt i dag, fortalte Bodil Breyen, forkvinde for ridestier Aarhus Syd, til forsamlingen, der talte i omegnen af 90 ryttere og dertilhørende heste.

rich-media-2
Bodil Breyen (i midten) opfordrede de tilhørende til at sprede budskabet. Foto: Jesper Krogshave

Mens hestene tilsyneladende var mere interesserede i medbragte gulerødder og lysningens græs, kunne de lyttende høre forkvinden fortælle, at den borgerinddragelse, der skulle sikre at alle interessenter blev hørt, har været mangelfuld. Særligt, da den nuværende model vil indhegne den sydlige del af skoven, som er mange af rytternes indgang til området.

- Så fortæl om sagen til alle dem i kender, så vi får udbredt problematikken. Og husk, der er kommunalvalg i år, opfordrede Bodil Breyen med en slet skjult hentydning.

Får konsekvenser for området

Det er ikke kun for rytterne, at de indskrænkede ridemuligheder vil have en effekt. Ifølge Bodil Breyen, der selv har en rideskole, opstaldning og 10 hektar jord, som græsses af heste, vil det have en afledt effekt for hele området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tænker, at hvis det bliver umuligt at ride i skoven, så må jeg på sigt lukke.

Hvis rytterne ikke kan komme i skoven, vil det gøre området mindre attraktivt. Det vil betyde, at færre vil opstalde deres heste i området, hvilket også får konsekvenser for flere følgeerhverv som smede og foderproducenter.

Bodil Breyens stald bruger årligt mange penge til både smed og indkøb af wrap, og det vil formentlig falde, hvis rytterne ikke vil opstalde i området.

Også de mange græsmarker, hvor hestene i dag græsser, vil formentlig skulle bruges til et andet formål - eksempelvis landbrugsjord, hvilket harmonerer dårligt, idet store dele af området i dag er underlagt sprøjteforbud.

Indhegner et underligt område

Ideen om at gøre dele af skovene syd for Aarhus til vildskov, stammer tilbage fra 2018. Dengang så planerne anderledes ud end de gør i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I princippet har hele skoven hele tiden været i spil til indhegninger, men det skulle ske på baggrund af en kortlægning af både den særlige natur i området og brugertrykket, men det mener rytterne ikke har fundet sted. Nu har man skiftet spor og har nu fra kommunes side udset sig de mere sydlige områder.

Og det forstår Pernille Vilholm Ibsen, der er repræsentant i islænderklubben Aska, ikke meget af, da det egentlig er de nordlige områder, hvor biodiversiteten er højest og dermed mest bevaringsværdig.

rich-media-5
Pernille Vilholm Ibsen undrer sig over, at det område, man nu vil indhegne, har en lavere biodiversitet. Foto: Jesper Krogshave

- Egentlig så er den natur, man gerne vil beskytte, placeret langs kysterne og langs Giber Å, som ligger længere oppe. Egentlig er biodiversiteten meget lille i det område, man nu vil indhegne, så det giver ikke så meget mening.

- Det bliver lidt at stille et hegn op for hegnets skyld, i hvert fald i forhold til det man oprindeligt ville, altså beskytte den særlige værdifulde natur, der er i Marselisborgskovene forklarede Pernille Vilholm Ibsen.

Hun fortæller, at de oprindelige planer mødte meget modstand fra andre brugere af skoven, og derfor forsøger man nu at finde et andet sted - til stor utilfredshed hos rytterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pernille Vilholm Ibsen håber desuden, at torsdagens arrangement vil få aktiveret områdets ryttere og generere mere opmærksomhed på problematikken.

I området Aarhus syd anslås det samlede hestehold til at tælle mellem 900 og 1000 heste. Omkring halvdelen holder til i området omkring Fløjstrup Skov. Udover de "lokale" er der også mange hesteejere, der kører til skoven for at ride ture.