Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Med grøn el-drift vinder alle
Siden 2018 har OKNygaard arbejdet med konverteringen af håndholdte maskiner til el. Ved udgangen af næste år vil konverteringen være gennemført i alle elleve driftsafdelinger. Det sparer cirka 26 ton CO2 årligt, hvilket er en reduktion på hele 95 procent.
- Kommuner, virksomheder og boligforeninger får stadig større fokus på grøn drift og efterspørger miljørigtige løsninger og maskiner i deres udbud. Særligt kommunerne stiller krav om, at vi bruger el-værktøj og el-biler. Det er en tendens, som vil fortsætte og derfor har vi investeret massivt i at kunne levere grøn el-drift som de førende på området, siger Niels Anker, der er afdelingschef på Sjælland.
Næste skridt
Nu hvor el-værktøjet er på plads, er næste skridt at udbygge indsatsen med flere el-cykler, el-ladvogne og el-biler. En markant CO2-reduktion nemlig er langt fra den eneste gevinst. Kunderne får også en mærkbar gevinst, fordi støjgenerne forsvinder.
- Maskinerne larmer væsentligt mindre og giver færre eller ingen støjgener. Det betyder blandt andet, at vi kan klippe hæk eller samle løv tidligt om morgenen uden at forstyrre de mange omkringliggende boliger og på hospitaler, hvor patienterne ikke må forstyrres, fortæller Niels Anker.
Bedre arbejdsmiljø
OKNygaards målsætning om 100 procent konvertering til el-værktøj i 2022 handler både om at mindske CO2-aftrykket, men i høj grad også om at skabe et bedre arbejdsmiljø. El-værktøj giver blandt andet medarbejderne en større frihed, som de ikke har, når ledningen begrænser mobilitet og rækkevidden. Samtidig er el-værktøj nærmest lydløst og lettere at bære rundt på, hvilket giver et langt bedre arbejdsmiljø.
- De afgiver ingen skadelige benzindampe og 45 procent færre vibrationer, så man kan arbejde ubesværet hele dagen, siger Niels Anker.
På Brønshøj Kirkegård kører Sofie Kruse og Freja Busch fra OKNygaards driftsafdeling i Glostrup rundt på en af virksomhedens el-ladvogne. El-ladvognene bliver især brugt på kirkegårde og hospitaler, hvor der er begrænset plads og behov for ro.
- Vognens store lad gør arbejdet lettere. Vi kan for eksempel nøjes med at køre én runde, når skraldespandene skal tømmes eller affald og gamle blomster skal fjernes fra gravstederne. Før vi fik vognen, brugte vi trillebøre. Det krævede mange ture frem og tilbage til opsamlingsstedet, siger Freja Busch.
Sofie Kruse supplerer:
- Det er også en klar fordel, at vi hele tiden har vores værktøj ved hånden, fordi vognen nemt kan komme omkring og manøvres rundt på de smalle stier.