Lyt til artiklen:

Få hjælp til afskaffelse af bisværme

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Efter mange uger med køligt og regnfuldt vejr, hvor bifamilien har siddet i bistadet uden mulighed for at flyve ud, er det pludselig blevet fantastisk sommervejr. Det får antallet af bier i landets bifamilier til at vokse kraftigt og netop denne kombination kan få bifamilier til at sværme. Det skriver Danmarks biavlerforening i en pressemeddelelse.

Bifamilierne formerer sig naturligt ved sværmning. Om sommeren når der er mange bier i stadet, kan bierne opfostre en ny dronning. Lige før hun kryber ud af cellen, forlader den gamle dronning stadet med ca. halvdelen af bierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De slår sig ned i en stor klase i et træ. Her vil sværmen sidde i lige fra nogle få timer til flere dage. Imens leder sværmens spejderbier efter et passende sted at flytte ind. De foretrækker hule træer, men fordi de er svære at finde, kan det også være en hulmur eller et tomt bistade.

Korps af frivillige

Selv om en sværm kan virke farlig, er bierne i sværmen fredelige. De stikker meget sjældent, for inden de forlod bistadet, fyldte de honningmaven med honning, som en slags madpakke til turen.

- På tryg afstand kan man sagtens iagttage en bisværm mens de mange tusinde bier har travlt med at udvælge sig et nyt sted at bo. Det kan være en stor oplevelse at iagttage dette fænomen, siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Danmarks Biavlerforening har et korps af flere hundrede biavlere, som er klar til at hente bisværme, der har slået sig ned i haver og lignende. Biavleren tager bisværmen med hjem, og sikrer at den kommer i et nyt bistade. Korpset af biavlere findes på bisværm.dk.

- Biavlerne udfører en vigtig opgave, idet en bisværms chance for at overleve på egen hånd er meget lille. Dels på grund af den skadelige parasit varroa-miden, og dels på grund af manglen på egnede levesteder, siger Arne T. Henriksen.