Lyt til artiklen:

Fem smarte vasketips

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Miljø og bæredygtighed står højt på prioritetslisten hos mange danskere. Når det kommer til vask af tøj, er det mindst lige så vigtigt at tænke på miljøet og bæredygtighed, som når du sorterer affald, køber mad eller udfører andre hverdagsopgaver. Vaskemaskineproducenten LG har samlet sine bedste tips til, hvordan man vasker tøj på den bedste måde. Her er en liste med de smarteste råd, som også er miljøvenlige.

1. Eddike = lugts værste fjende

Drop skyllemiddel og vælg eddike i stedet. Eddike fjerner effektivt dårlig lugt, men fungerer også som et blødgørende middel til tøj. Det er også langt bedre for miljøet end skyllemiddel, som er en rigtig kemikaliebombe. Men det allerbedste er, at eddike også renser vaskemaskinen, samtidig med at det vasker tøjet. 1-2 spiseskefulde eddike i rummet til skyllemiddel er nok til en fuld maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2. Natron til andet end bagning

Svedmærker eller gule pletter? Pletfjerner er ofte det første, man bruger for at fjerne pletter, men nogle gange kan pletfjerner være så stærkt, at man risikerer at ødelægge tøjet. Brug i stedet for naturlige produkter som natron og citron. Sammen skaber de en naturlig blegningseffekt, som er skånsom mod både miljø og materiale. Bland ingredienserne og lad det hvide vasketøj ligge i blød for at fjerne misfarvning og pletter.

3. Fyld maskinen rigtigt

Et af de mest simple, men rigtig gode råd er at fylde vaskemaskinen rigtigt. En halvfyldt vaskemaskine betyder spild af energi og vand, mens en overfyldt vaskemaskine kan betyde, at tøjet ikke bliver rent. De fleste vaskemaskiner har en vægtangivelse. En god tommelfingerregel er dog at fylde maskinen 80%. På den måde har vandet plads til at blive slynget rundt, og tøjet bliver lettere at vaske.

4. Kast et tørt håndklæde i tørretumbleren

For at tørre vasketøjet ekstra hurtigt, kan du lægge et rent og tørt håndklæde i tørretumbleren sammen med det våde vasketøj - på den måde bliver vasketøjet tørt på ingen tid. Glem ikke at centrifugere dit tøj, så tørringen går hurtigere. Det er også mere miljøvenligt end at køre tørretumbleren på det længste program.

5. Doser vaskemiddel korrekt

Vask tøj, når det rent faktisk er snavset, og følg instruktionerne på vaskemiddelemballagen - at dosere mere end anvist, vil ikke gøre tøjet renere. For meget vaskemiddel har flere negative effekter, udover at det ikke er godt for naturen og miljøet. Overdosering kan medføre allergiske symptomer og hudirritationer, men også skabe hvide pletter og striber på vasketøjet, da vaskemidlet ikke bliver skyllet ordentligt ud, men i stedet bliver i tøjet.