To lette metoder til afkalkning af din opvaskemaskine med enten citronsyre eller eddike.

Er dit service ikke længere helt så rent som normalt, når det har været en tur i opvaskemaskinen? Eller dine glas spættede af kalkpletter efter vask? Hvis maskinen ellers ikke har skavanker, eller tilstoppede filtre, taler sandsynligheden for, at den trænger til en afkalkning.

Her i landet har mange af os ret hårdt vand, og det betyder blandt andet, at opvaskemaskinen derhjemme har det med at kalke til med tiden. Når maskinens dyser og andre dele er sat til med kalkaflejringer, kan vandtrykket ende med at blive så lavt, at den ikke kan gøre sit job ordentligt. Samtidig kan kalkbelægninger på opvaskemaskinens varmelegeme gøre, at vaskevandet opvarmes langsommere.

Problemet er dog nemt at løse. Og du behøver ikke en gang at gå ud at købe dyre specialmidler til afkalkning af opvaskemaskiner, hvis du har enten citronsyre eller eddike i huset.

rich-media-1
Det er let at afkalke opvaskeren med citronsyre eller eddike - og du kan endda få kalkplettede glas pæne igen i samme arbejdsgang. Foto: Pixabay.

Afkalkning af opvaskemaskinen med citronsyre

Det er både nemt og bekvemt at afkalke opvaskeren ved hjælp at citronsyrepulver: Fyld to-tre teskefulde citronsyre i sæbeskuffen og kør et almindeligt opvaskeprogram. Der skal ikke tilsættes opvaskemiddel og maskinen skal være tom.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvis du har kalkplettede glas, der normalt tåler maskinopvask på det valgte program, er det dog smart at lade dem komme med i vasken, for så bliver de befriet for kalk i samme ombæring.

Afkalkning af opvaskemaskinen med eddike

Næsten lige så let er det at afkalke opvaskemaskinen ved hjælp af eddike: Fyld først opvaskemaskinens bund halvt op med vand og tilsæt så to til fire deciliter klar husholdningseddike.

Lad blandingen virke i en halv times tid og kør derefter et almindeligt opvaskeprogram. Der skal ikke tilsættes opvaskemiddel, ligesom maskinen skal være tom - medmindre, at du ønsker at afkalke glas som nævnt ovenfor.

Nogle hvidevareproducenter fraråder afkalkning af opvaskemaskiner med eddike, så tjek for en sikkerheds skyld brugsvejledningen til din maskine, inden du går i gang.

Vigtigt at skylle efter

Bruger du et maskinopvaskemiddel, der indeholder klor, skal du efter afkalkningen køre et opvaskeprogram uden opvaskemiddel. Det skyldes, at der kan opstå giftige dampe, hvis klor og syre blandes. Så det er altså vigtigt, at der ikke er rester af citronsyre eller eddike i maskinen, når du tager den i brug med et klorholdigt opvaskemiddel.

Kilder: Samvirke, WhiteAway