Lyt til artiklen:

Tænk dig om, før du klasker hvepsen

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Abonnementsartikel

Den fredelige sommerstemning på terrassen kan nemt blive ødelagt, hvis en kæmpehveps på 3-5 centimeter pludselig dukker op og nærmere sig saftevandsglas og ispinde med en faretruende høj summen.

Nogle går i panik, andre griber resolut ud efter noget at slå med. Men tænk dig om, før du giver den store hveps et klask. Den larmende gæst er sandsynligvis en almindelig Stor Gedehams, som normalt ikke er aggressiv. Lad blot være med at provokere den, for det gør ondt at blive stukket, og giften kan være farlig for allergikere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke invasiv

Mange tror, at de store hvepse nødvendigvis må være invasive arter, og kontakter derfor Miljøstyrelsen, men ind til videre er der ikke fundet invasive hvepsearter i Danmark.

Syd for grænsen har man derimod fundet den invasive Asiatisk Gedehams (Vespa velutina), som ofte bliver omtalt i medierne. Men den er endnu ikke med sikkerhed blevet set i Danmark.

Asiatisk gedehams er mere aggressiv end de hjemmehørende hvepse, og de truer desuden hjemmehørende arter som for eksempel honningbier.

Miljøstyrelsen er i dialog med Danmarks Biavlerforening om, hvordan man kan overvåge og bekæmpe den invasive art, hvis den skulle komme til landet.

Desuden er Miljøstyrelsen generelt meget opmærksom på forekomster af invasive arter i Danmark og opfordrer alle til at indberette observationer med billede på artsportalen arter.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor Gedehams er en hjemmehørende art i Danmark. Den er kun aggressiv, hvis den bliver provokeret eller hvis boet bliver truet. Hvis den stikker, er giften dog farlig for allergikere.

Udseende: Stor Gedehams måler ca. 1,8-3,5 cm i længden. Den har et rødt hoved, rødlige antenner og ben, rødgule vinger og en gul bagkrop med brune eller sorte led-adskillelser. Ryg og bagkrop har en mørkebrun og rødbrun behåring.

rich-media-3
Asiatisk Gedehams måler ca. 1,5-3 cm i længden. Foto: [url=https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52006827]Charles J. Sharp[/url] /Wikipedia

Asiatisk Gedehams - invasiv i Europa

Asiatisk gedehams blev bragt fra Asien til Europa via containerfragt og i import af træ. Den har etableret sig i flere europæiske lande, og blev i 2020 observeret i Tyskland nær Hamborg.

Den asiatisk gedehams er uønsket, fordi den kan true hjemmehørende arter. Den er desuden specialist i at fange honningbier foran flyvespalter i staderne, og da bierne ikke har udviklet nogen forsvarsadfærd, er de et let bytte.

Udseende: Asiatisk Gedehams måler ca. 1,5-3 cm i længden. Den er oftest næsten sort med en bred orange stribe på bagkroppen og en tyndere gul stribe på det forreste led. Benene er gule på de yderste led. Hovedet er orange, hvis man anskuer det forfra. Forkroppen er beklædt med korte mørkebrune eller sorte hår.