Lyt til artiklen:

Historiske roser med hyben

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Når juni måneds blomster springer ud i haven, så står roserne først i den lange kø. Hele foråret har rosenbuskene groet med kraftige nye skud, hvor bladene nu er fuldt udviklede og blomsterknopper klar til at åbenbare al deres ynde.

De historiske roser følger samme årsplan som andre rosentyper. Planterne er ofte lidt kraftigere i deres vækstfor og kræver derfor også lidt mere plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roser der danner hyben

Vi kender rynket rose med de buttede kødede hyben, der er god til marmelade. Du har måske også lagt mærke til andre roser, der danner hyben, og netop disse sætter vi lidt mere fokus på med Månedens Plante. Juni og juli måned er højtiden for blomsterflor hos de historiske roser.

Genenerne i disse roser er på en måde kodet, så en lang sæsons blomstring kommer på én gang. Resultatet er en overflod af smukke fyldte roser - mange med tydelige støvdragere, som lokker bier og andre insekter til. Blomsterne skal nemlig bestøves, så der kan dannes hyben.

Først senere på sommeren og i efteråret er hybenfrugterne modne. Formen, farven og størrelsen afhænger af, hvilken gruppe de historiske roser tilhører.

Gallica roser

Nogle af de ældst daterede roser er Gallica-roser. I antikken blev de udbredt, og i Middelalderen blev de anvendt som medicinplante, og kendes også som apotekerroser.

Gallica-roser har en dejlig duft og danner meget smukke blomster i flotte farver. Sorter som "Tuscany", "Rosa Mundi", "Cardinal de Richelieu" eller underarten "var. versicolor" er alle gode bud på historiske roser, der efter endt blomstring danner smukke kuglerunde hyben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gallica-roser har mange både store og små grentorne.

Alba roser

En anden gruppe af hybendannende historiske roser er Alba-roser. Her er også tale om meget gamle roser, og de stammer oprindeligt fra Orienten. Man er lidt usikker på, hvordan Alba-roserne er opstået (muligvis ved krydsning mellem to andre arter), men fælles for dem er, at de ofte danner fine ovale lidt aflange rødorange hyben.

De mest kendte sorter af Alba-roser er: "Mainden's Blush", "Félicité Parmentier" og "Dronningen af Danmark".

Alba-roser har lidt færre grentorne.

Damascener roser

Den tredje gruppe af historiske roser, som danner hyben er Damascener roser. Bladene har en tydelig lidt buet kant og blomsterknopperne er ofte meget spidse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roserne kan spores langt tilbage i historien. Damascener roser underopdeles i to grupper; de sommerblomstrende og de sensommerblomstrende. Den mest almindeligt plantede sort er "Celsiana" som blomstrer fra juni - juli.

Damascener roser har mange både store og små grentorne.