Lyt til artiklen:

Mindre brug af kemi er på dagsordenen hos Jutek

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

Der er konstant nye arbejdsredskaber til juletræsproducenterne under udvikling hos den fynske maskinproducent Jutek, og forud for årets Langesømesse er det særligt mindre brug af kemi og gødning, der er fokus på.

- Fremadrettet er der ingen tvivl om, at der vil være fokus på at reducere mængden af kemi og gødning, der bliver brugt i juletræsproduktionen, siger Jørgen Kæhlershøj, der er administrerende direktør hos Jutek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Jørgen Kæhlershøj. Foto: Tim Søgaard.

Han glæder sig til årets største messe for juletræsbranchen.

- Man går i sin egen lille verden og ser sjældent de andre fra branchen, så det er en kærkommen mulighed for at hilse på dem, siger han.

På Langesømessen er det kun fagfolk indenfor juletræsbranchen, der dukker op, og en tredjedel kommer fra udlandet, hvor Jutek også har mange kunder.

- Man ved, at de folk, der kommer, også er interesserede i juletræer, så man spilder ikke sin tid, siger Jørgen Kæhlershøj.

Mindre kemi

Fremover vil der være fokus på at reducere forbruget af gødning og kemi i juletræsproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Jørgen Kæhlershøj overbevist om, og derfor er en række af de maskiner, der udvikles hos Jutek, skabt, så de gør netop det.

- Vi har blandt andet haft stor succes med vores Direct-Mixer-system, der som standard monteres alle vores maskiner, fortæller Jørgen Kæhlershøj.

Systemet blander kemi med vand løbende, så man undgår overskydende kemiblandinger, der lovmæssigt skal bortskaffes. Systemet kan også anvendes til at skifte mellem to forskellige blandinger af ukrudtsbekæmpelse, så områder der ikke kræver en hård behandling heller ikke får det.

Jørgen Kæhlershøj tror på, at man relativt let kan opnå kemifri ukrudtsbekæmpelse i fremtiden. Det vil dog kræve flere gennemkørsler med maskiner, der drives af dieselmotorer, så miljømæssigt er der udfordringer, der skal løses.

Lige i øjeblikket arbejder man hos Jutek på at lave et automatiseret system, der kan identificere, hvor juletræerne helt præcist befinder sig på marken, så man kan dosere gødning og kemi nøjagtigt, hvor der står et juletræ og samtidig altså spare på dråberne der, hvor der ikke står et træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tror ikke på 100% økologi

En reduktion i brugen af kemi og gødning er den rigtige vej at gå, mener Jørgen Kæhlershøj, men han tror ikke på, at juletræsproduktionen kan blive 100% økologisk. Man har nemlig ikke oplevet den samme stigning i efterspørgslen, som man har set i eksempelvis fødevareproduktionen.

Dertil kommer, at omtrent 90% af alle juletræer, der bliver produceret i Danmark, eksporteres til udlandet, og derfor mener Jørgen Kæhlershøj, at det er en illusion at tro, at man kan leve af en forretning, hvor man udelukkende producerer økologiske juletræer.

- Det røde Ø, som vi kender i Danmark, er fuldstændig ukendt i udlandet, så det har ikke nogen værdi for eksempelvis en tysk kunde, og det danske marked er simpelthen for småt.