Lyt til artiklen:

Bornholm sommerklippes

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Abonnementsartikel

RØNNE: Maskinførerne i Vej, Park & Anlæg hos regionskommunen på klippeøen i Østersøen har travlt i denne tid, hvor der blandt andet skal klippes grøftekanter på de mange kommunale småveje, så sommerturisterne og de fastboende kan færdes sikkert og med godt udsyn rundt på vejnettet på Bornholm.

- Efter at øens græsklipning har været udliciteret til en ekstern aktør i nogle år, fik Vej, Park & Anlæg sidste år opgaven tilbage, og derfor er der også blevet investeret i et par nye traktorer og redskaber, så vi kan løse opgaven både hurtigt og præcist, fortæller driftsleder Jørn Myhre fra Vej, Park & Anlæg til Fritidsmarkedet, da vi besøger ham på kontoret i Rønne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plads til fauna og flora

Reglerne for klipning af vejrabatter har i miljø- og biodiversitetens navn ændret sig gennem de senere år. Klipningen og maskinerne er blevet intelligent. Den første af årets to klipninger er i gang i øjeblikket, og efter masser af vand i maj efterfulgt af varme i juni trænger Bornholm og resten af landet i den grad til en sommerklipning.

rich-media-2
Der klippes bredere end 1 skår ved vejkryds og andre steder, hvor det af trafiksikkerhedshensyn er påkrævet. Foto: Torben Jastram.

Den tidligere forsommerklipning gælder kun grøftekanternes forkant - altså ca. 1 meter (1 skår) ud mod vejen - så der er plads til fauna og flora i den bageste del af rabatten. Dog klippes der bredere ved vejkryds og andre steder, hvor det af trafiksikkerhedshensyn er påkrævet.

Efterårsklipningen er anderledes, for her klipper man forkant igen over det hele, samt bagkant på halvdelen af øen - og året efter klippes så til bagkant på resten af strækningerne. Det betyder, at forkanten mod vejen klippes to gange årligt, mens bagkanten klippes en gang hvert andet år.

Andre grønne opgaver

Omkring 20 procent af det grønne område er udliciteret til private aktører, mens resten klares af Vej, Park& Anlæg. Til gengæld er andre af afdelingens opgaver, som for eksempel asfaltudlægning, næsten 100 procent udliciteret - afdelingen kører dog med 2 mindre asfalt lappehold.

Regionskommunen har blandt andet en forholdsvis stor skovproduktion. Og så er der på grund af øens omfattende turisme mange særlige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har p.t. 8 ansatte som på deltid tager sig af pasning af naturseværdigheder. Men vi bruger også en del eksterne folk - blandt andet til skovning og udkørsel. Ligesom der er meget vedligeholdelsesarbejde forbundet med vedligeholdelse af rækværker, trapper osv., fortæller afdelingschef Lars Christiansen, Vej, Park & Anlæg, til Fritidsmarkedet.