Lyt til artiklen:

Lav dine egne kandiserede hybenblade

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Abonnementsartikel

Rynket rose er indført som prydplante til Danmark fra det nordøstlige Asien i 1800-tallet og har flere steder i Danmark negative konsekvenser for den naturlige biodiversitet. Derfor betegnes den som en invasiv art.

Især langs kysterne er rynket rose udbredt, hvilket bl.a. skyldes at mange sommerhusejere igennem tiden har plantet den hårdføre plante for at få læ og som hegnsplante. Når rynket rose er etableret, kan f.eks. klitarealer i løbet af få år vokse til med en tæt bestand af rynket rose, og hjemmehørende planter og dyr fra området fortrænges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Invasiv

Selvom rynket rose betegnes som en invasiv art, kan du med fordel plukke kronbladene og lave dine egne kandiserede rosenblade, rosente eller rosensaft. Og når vi kommer frem til august-september, kan du plukke de modne orangerøde vitaminholdige hybenfrugter og lave f.eks. hybenchutney.

- At plukke rosenblade og hybenfrugter vil ikke løse udfordringer med rynket rose i den danske natur, men det er centralt at kunne genkende arten og forstå artens påvirkning på øvrige arter. Forståelse og identificering af de invasive arter er det første skridt til at forhindre introduktion af nye invasive arter i Danmark, siger Gerbrich Koudenburg, Naturforvalter i Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen arbejder løbende på at kortlægge de invasive arter i Danmark. Så når du alligevel er ude og plukke rosenblade, kan du samtidig bidrage til kortlægningen, hvis du indberetter, hvor du har fundet rynket rose i naturen. Du kan indberette dine fund på arter.dk.

Er du nysgerrig på, hvilke andre invasive arter du med fordel kan sanke til brug i dit køkken, har Miljøstyrelsen, i samarbejde med Hotel- og Restaurantskolen i København, udviklet en kogebog med spiselige invasive arter i Danmark. Du kan finde kogebogen her.