Lyt til artiklen:

Suveræn zero-turn på batterier

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Abonnementsartikel

Lige siden at vi her på FriGear-redaktionen fik at vide, at Ariens var på vej med en batteridrevet zero-turn klipper i den helt store afdeling, har vi med spænding ventet på den opsigtsvækkende maskine.

Rygterne, der løb i forvejen, snakkede om en klipper, der kunne arbejde en hel dag på en enkelt opladning, hvilket ikke lød helt sandsynligt. Specielt ikke, fordi at vi er klar over, at producenter af batteridrevne maskiner sjældent underdriver, når de skal sælge deres produkter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og så stod den der. Den sprit nye Ariens Zenith E zero-turn plæneklipper. Og lad os slå fast med det samme: Som privatperson skal man være meget glad for at slå græs, samt have lommen fuld af guld, hvis man vil give sig i kast med dette vidunder af en maskine.

rich-media-2
På det lille digitale display har man hele tiden styr på batteriforbruget og meget andet. Foto: Bo Andersen.

Men som professionel bør både ens øjne og mund løbe i vand ved tanken om at kunne arbejde i så lang tid med en super moderne plæneklipper, hvor der ikke er sparet på noget.

Egentlig er Zenith E næsten mage til Ariens tidligere Zenith 60-udgave, bortset fra, at den kommer med helt nyudviklet teknologi.

Motoren i maskinen er Fire 56V Li-ION batterier, der sidder placeret i plæneklipperen "bagagerum". Den kan køre på et enkelt batteri, slå græs på to og fuld power kræver alle fire batterier i arbejde.

Hvert batteri kan klare omkring 1.000 opladninger, og de kan de udskiftes enkeltvis, og ganske som de nye el-biler på markedet, så regenerer Zenit E-batterierne under nedbremsning, hvilket så er med til at give op til 5,5 timers arbejde per opladning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Fire 56V Li-ION batterier holder maskinen kørende i lang tid. Foto: Bo Andersen.

Patenteret knivsystem

Zenith E er bygget på en solid firkantet stålramme og kommer som standard med fulddæmpet sæde, fire batterier, elektrisk håndbremse, styrtbøjle, kopholder og selvfølgelig er der USB- stik, så man kan lade mobilen under arbejdet.

Støjen fra maskinen er nede under 84 decibel, hvilket er omkring 2,3 gange mindre end en traditionel benzinmodel. Og så er der det nye Ariens-patenterede knivsystem. Det fungerer på den måde, at hvis kniven rammer en sten, så løsner den sig øjeblikkeligt, så intet bliver ødelagt.

Og når man går i gang igen, så sidder kniven atter som den skal. Genialt.

Ariens Zenith E kommer i to udgaver med henholdsvis side- og bagudkast. Den vi testede var med bagudkast, og det giver den fordel, at man ikke behøver at tænke over, om græsset bliver smidt ud på fortovet eller ind i blomsterbedet. Prisen er den samme, så det er smag og behag.

Ifølge Zenith E's officielle specifikationer, så er topfarten på 17,7 kilometer i timen, men jeg vil sværge, at da jeg gav gas ud af vejen, lå hastigheden over dette. Man skal nok ikke begynde at slå græs ved den hastighed, men mindre kan også gøre det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi testede først på en lille plæne på omkring 600 kvadratmeter. Den tager normalt en lille halv time at slå, her gik der maksimum fem minutter.

Zenith E er suveræn nem at styre, når man først vende sig til styrestængerne, der jo er betegnende for en zero-turn maskine.

rich-media-6
Klippebordet er 3,2 mm tyk og helsvejset, ligesom det er forsynet med forstærket slidkant. Foto: Bo Andersen

Konklusion

Det er svært at afgøre, om den holder de lovede 5,5 arbejdstimer på en opladning. Udgaven med bagudkast bruger mere strøm end versionen med sideudkast, da den har en ekstra feature, der sender græsset bagud.

Og så testede vi i både langt og højt græs, såvel som en korthåret plæne, ligesom vi tvang maskinen til at slå stier på en mark.

Og da vi stod af maskinen, var der stadig over 40 procent strøm tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ariens Zenith E er beregnet til meget store græsplæner. Det er der, at den virkelig kommer til sin ret. Indtil nu har der ikke rigtigt været alternativer til de store benzinslugere på området. Det er der nu. Enhver kommune eller boligforening, der tænker på miljøet, bør seriøst overveje, at skifte til denne maskine.

Fremtiden er her, så det er bare om at få pengene på bordet. Miljøet vil takke dig.