Lyt til artiklen:

Det spørger haveejerne om i august

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Hvorfor mugner blommerne på træet? Er det for sent at så nyt i køkkenhaven nu? Og hvilke planter tiltrækker sommerfugle i haven? Haveselskabets rådgivning modtager hvert år tusindvis af spørgsmål fra landets haveejere. Louise Møller, der er Haveselskabets havefaglige rådgiver, giver her svar på nogle af de spørgsmål, der oftest bliver stillet i august.

Hvorfor mugner blommer?

Svampen gul monilia er meget almindelig på blommetræer. Den ses som hvidlig eller gullig mugbelægning på frugten, især på sorter som 'Victoria', der er en af de mest plantede blommesorter herhjemme, og som sætter rigtig meget frugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når blommerne sidder meget tæt, har svampen gode betingelser. Ofte ser man, at klaser af blommer rådner inde i midten, og det skyldes ofte svampen. Hvis man ikke fjerner de dårlige blommer, bliver de hængende på træet hele vinteren og tørrer ind - man kalder dem mumier, når de hænger sådan - og de er fulde af svampesporer, som kan smitte næste års frugter. Derfor er det vigtigt at få dem fjernet.

Tynd gerne ud allerede tidligt på sommeren, hvis du kan se, at der vokser mange blommer tæt på hinanden eller i klaser, så der er luft, og blommerne ikke rører hinanden. Tynd også gerne ud i kronen, så den er let og luftig. God ventilation hæmmer udviklingen af svamp. Mange er kede af at tynde ud, fordi man jo fjerner en masse frugt. Man får færre men bedre og sundere blommer ud af det.

Kan jeg stadig nå at så i køkkenhaven?

Det kan du sagtens. Det er meget naturligt, når man graver kartofler og gulerødder op og høster andre afgrøder, at udnytte de huller, der opstår i køkkenhaven, til at så nyt.

Når man sår i august, skal det være grøntsager med kort udviklingstid, som kan høstes efter kort tid. Her er spinat og salat godt, men også asiatiske bladgrøntsager vokser hurtigt op og bliver klar til høst.

Du kan også så grøntgødning som blodkløver, lucerne eller boghvede, som kan stå gennem vinteren og vendes ned i jorden næste forår. Så selv om kalenderen viser august, er det bare med at give den gas i køkkenhaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Du kan selv gøre meget for at få sommerfugle i haven. Pressefoto: Haveselskabet.

Få flere sommerfugle i haven?

De fleste sommerfugle har kun en enkelt eller få plantearter, som de lægger æg på. Nogle sommerfugle lægger f.eks. æg på brændenælder, så lad gerne nogle stå i et fjernt hjørne af haven til sommerfuglene.

For at tiltrække sommerfugle tidligt på sæsonen, når de skal lægge æg, kan du f.eks. plante tørst, pil, humle, lucerne, kaprifolie og violer. Det kan man godt begynde at plante nu, så sommerfuglene kan få glæde af det næste år.

Citronsommerfuglen, som de fleste kender, fordi den er helt lysegul, lægger æg på tørst. Brændenælder er god for cirka fem forskellige arter, så den giver mulighed for flere forskellige sommerfugle i haven.

Alle typer pil er også gode.