Lyt til artiklen:

Træer skal beskæres om sommeren

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Abonnementsartikel

Havens træer bør beskæres om vinteren, mens træet er i dvale. Sådan har rådet lydt i generationer, og mange danskere følger det fortsat troligt. Men er det rigtigt? Nej, siger Arne Persson, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama.

Tværtimod fastslår han som hovedregel, at hvis havens træer og buske skal beskæres, skal det ske i sensommeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt har det været en tradition, at man skulle beskære haven i vinterhalvåret, men med udgangspunkt i planternes naturlige forsvar er det bedst fra juli til midt i september. I den periode begynder den kraftigste tilvækst at aftage, træerne har opsamlet en masse energi, og deres modstandskraft er derfor optimal, siger Arne Persson.

Haveeksperten giver her sine tips til, hvad du skal gøre - og ikke mindst undgå - for at sikre et godt resultat, når havens træer skal beskæres.

Beskær i tørvejr

Om sommeren er havens træer bedst rustet til at hele deres sår, og hvis du samtidig sørger for at foretage beskæringen, når vejret er tørt, minimerer du risikoen for svampeangreb.

Skal du eksempelvis beskære en større gren på et frugttræ, kan du i tørt vejr også undgå at påføre sårsalve eller lignende produkter, der indkapsler såret, og dermed gør det nemmere for et svampeangreb at etablere sig. Husk, at træerne selv yder beskyttelse med nye celler og sårvæv.

Beskær frugttræer i august

Vælger du at beskære i højsommeren, vil dine træer sætte nye skud, som hurtigt vokser sig store. Venter du derimod med beskæringen til sidste halvdel af august eller første ditto af september, vil træerne skyde med relativt korte skud, der er optimale i forhold til at sætte blomster til næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnlig ved frugttræer, som man gerne vil have til at sætte mange blomster, der senere kan blive til frugter, er det derfor en fordel at beskære fra midt august til midt september. Dog skal årets høst naturligvis være i hus inden beskæring.

Klip de rigtige grene

Vil du sikre et godt udbytte af dine frugttræer, skal du give blomster og frugter adgang til masser af lys, så de kan vokse og udvikle sig.

Derfor er det en fordel at klippe de grene af, som vender ind mod stammen og beholde dem, der vokser udad, hvilket skaber plads til luft og lys i træets krone. Klip den udvalgte gren af så tæt på stedet, hvor grenen ud, som muligt.

Vær opmærksom på sårbare sorter

Visse træer som kirsebær- og blommetræer er særligt sårbare over for svampeangreb, og bør kun beskæres om sommeren lige efter høst og aldrig om vinteren. Der kan desuden være andre praktiske årsager til, at man vil vinterbeskære, og så skal man være opmærksom på såkaldte blødere.

Det er især Valnød, Birk, og Vin, der aldrig må beskæres efter jul, da det vil få dem til at bløde kraftigt, hvilket svækker dem og gør dem til lette ofre for svampesygdomme.

rich-media-4
Stik imod herskende myter er det om sommeren, havens træer skal beskæres. Pressefoto.