Lyt til artiklen:

Opvask i hånden koster dig dyrt

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Abonnementsartikel

Hører til du til blandt de mange danskere, der vasker op i hånden under rindende vand? Så er tiden måske inde til at overveje at købe en opvaskemaskine, der ikke alene kan spare dig for en sur pligt i hverdagen, men også kan give en pæn besparelse i klingende mønt.

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der håndopvaskes i knap 600.000 af de i alt 2,6 mio. danske husstande, og det har fået ejendomsmæglerkæden Home til at dykke ned i priserne på opvask henholdsvis i hånden og i maskine. Og beregningerne afslører, at det er en dyr fornøjelse at vaske op i hånden, mens vandet løber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Én krone i minuttet

Ifølge Home koster det således cirka 5 kroner at håndopvaske med rindende, varmt vand i 5 minutter. Til sammenligning viser en beregning fra Videncentret Bolius, at en moderne opvaskemaskine med energimærke A+++ kan køre en opvask for omtrent 4 kroner om dagen.

Umiddelbart lyder det måske som en relativt beskeden besparelse - men i praksis er regnestykket ganske givet noget bedre:

- I mange husstande - især singlehusstande, som der er ca. 1,4 mio. af - er det ikke nødvendigt at lade opvaskemaskinen arbejde hver dag, hvilket gør besparelsen en del større, siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

Tjener sig ind

Desuden er det begrænset, hvor meget man kan nå at vaske op i hånden på 5 minutter, så ofte vil prisen på en håndopvask overstige de nævnte 5 kroner. Forbrugerrådet Tænk anslår eksempelvis, at der skal bruges op til 720 liter vand til en håndopvask svarende til 12 kuverter, mens nye, energieffektive opvaskemaskiner kan nøjes med ned til 10 liter vand per kørt opvask.

Det er dog værd at bemærke, at en stor bid af den mulige besparelse ryger sig tur, hvis man skyller sit service, inden man sætter det i opvaskemaskinen, hvilket også er unødvendigt i langt de fleste tilfælde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor meget, du konkret kan spare ved at gå over til maskinopvask, afhænger af flere ting; heriblandt vandprisen i dit lokalområde og mængden af service, der vaskes op i din husholdning. Samtidig er en opvaskemaskine jo heller ikke gratis.

Ikke desto mindre vover Home dette slag på tasken: Hvis du køber en opvaskemaskine med energimærkningen A+++, der fås fra cirka 3.000 kroner, tjener den sig hjem på under 6 år sammenlignet med opvask under rindende varmt vand. Som bonus får du mere fritid - samtidig med, at du gør miljøet en tjeneste.

Kilder: Videncentret Bolius, Home, Forbrugerrådet Tænk.

rich-media-3
Hvis du vasker op 5 minutter dagligt med rindende vand, kan regningen for opvask ende på omkring 2.000 kr. på et år. Foto: Pressefoto.