Lyt til artiklen:

Hvor tit får du kontrolleret din sadel?

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Abonnementsartikel

En sadel skal fordele vægten af rytteren jævnt over et større område på hestens ryg for ikke at påvirke hesten negativt. Dette kan man ikke selv kontrollere, hvorfor det er nødvendigt at få en sadelmager til at undersøge sadlen.

Hesten ændrer sig nemlig over tid, og sadlen bør ændres tilsvarende, fortæller Tine Antvorskov, Adm. Direktør hos Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt efter hestens alder, foderstand og omfang af motion, som givetvis varierer i løbet af hestens levetid, så vil dens muskulatur også ændre sig. Derfor er det nødvendigt at ændre sadlen, så den løbende tilpasses hesten.

Kan give problemer

Ligger sadlen forkert, skævt, vipper eller flytter den sig på hesten, kan det udløse en række problemer.

- Det giver selvfølgelig et ubehag for hesten, når sadlen ikke ligger korrekt. Men det kan også betyde at dens skridtlængde forkortes, og at hesten får ubalancer i bevægelsesmønstret. Over tid vil selve hestens muskulatur faktisk ændre sig i forhold til sadlen, så det er meget vigtigt at få tilpasset sadlen ordentligt, siger Tine Antvorskov.

Største ridesportsturnering nogensinde

Se også:

Største ridesportsturnering nogensinde

Tegn på at sadlen ligger forkert kan for eksempel være asymmetrisk slid af hår eller svedmønstre i hestens sadelleje. Der kan også være hævelse eller manglende udvikling af muskler. Men det kan også give udtryk i at hesten bliver halt og ikke vil gå frem.

- En sadel skal optimalt set ligge bagved skulderbladet, fortæller Tine Antvorskov:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både når hesten står stille og når den er i bevægelse. Den må kun ligge på brysthvirvlerne og ikke lændehvirvlerne, da de er mindre stabile. Derudover skal sadlen være bred nok, så den ikke klemmer hestens ryg, men tillader en vis frihed til rygraden.

Sadelmager er vigtig

- Det kan være meget svært selv at se, om sadlen ligger korrekt på hesten. Den skal nemlig også kontrolleres, når rytteren sidder i sadlen, både når hesten står stille, men især når den er i bevægelse, så derfor er det en god ide at lave en aftale med din sadelmager om hvor tit den skal tjekkes, så der ikke bliver overset noget, og hesten ikke lider unødigt, siger Tine Antvorskov.