Lyt til artiklen:

Kogende vand og miljøvenligt skum slår ukrudtet ihjel

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Der er mange måder at behandle ukrudt på. Og der er forskel på, hvor effektiv behandlingen er.

Ifølge Bruno Pallesen, der er indehaver af BPK Maskiner i Klarup ved Aalborg, så har man med en trailermonteret løsning fra den tyske producent Elmo fundet den helt rigtige løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Elmos unikke blanding af kogende 96 grader varmt vand og en miljørigtig skum, der består af majsolie, kokosolie og kartoffelstivelse behandler vi ukrudt på overfladen og 1,5 cm nede i jorden. Desuden skal behandlingen kun gentages fire gange det første år og herefter to gange om året. Endelig er behandlingen med ELMO skum økonomisk attraktiv, for der benyttes kun 1,5 liter skum til 1000 liter vand, så den reelle udgift er kun 1,3 kroner per kvadratmeter, forklarer Bruno Pallesen.

Bruno Pallesen har arbejdet med maskiner og udstyr til både entreprenørbranchen og såvel kommunale som private virksomheder indenfor et bredt segment.

rich-media-2
Indehaver af BPK Maskiner, Bruno Pallesen, fremviser her Elmo, som med en 26 cm bred udlægger og et enkelt oliefyr gør det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde. Pressefoto.

Effektivt og miljøvenligt

- Allerede først i 1990'erne var jeg med til at udvikle en mekanisk ukrudtsbørste, og senere forsøgte vi også med vand og damp, men det var slet ikke effektivt nok. Helt tilfældigt traf jeg Klemens Hölken på en messe i München. Han havde i 2000 udviklet et system, der ikke kun er effektivt, fordi det virker ned i jorden og bekæmper både rod og frø, men også miljøvenligt. Løsningen fås i mange størrelser, helt fra den næsten håndholdte over trailermonteret til monteret på store Unimog. Siden 2000 har ELMO solgt flere end 500 trailermonterede løsninger i Tyskland og Østrig og flere end 1000 anlæg i alt, fortæller Bruno Pallesen og tilføjer, at den trailermonterede løsning er den mest efterspurgte her i Danmark.

- På traileren er installeret et oliefyr, der varmer vandet op. Først lægges vandet ud og herefter det unikke skum. Med en 26 cm bred udlægger og et enkelt oliefyr er det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde, og det vil typisk være tilstrækkeligt til opgaver i eksempelvis baggårde, mindre pladser og tage. Med to eller flere oliefyr og en større udlægger er det muligt at opnå meget større rækkevidde.

Ifølge Bruno Pallesen har interessen for ukrudtsbekæmpelse med Elmo har været stor herhjemme. Det gælder især store gartnerier, kommunale materielgårde, havne, sygehuse og lufthavne, altså kunder som ønsker pæne og velholdte udenomsarealer, og som samtidig kræver miljøvenlige løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver oplæring

- I Tyskland er Elmo i øjeblikket i forhandling med Deutsche Bundesbahn om et samarbejde, og i Danmark leverer vi anlæg til mange forskellige brancher, siger Bruno Pallesen og fortsætter:

- Når vi afleverer et anlæg til en kunde, følger der en indgående oplæring sted. Vi holder simpelt hen et kursus i håndtering af anlægget, for vi arbejder med skoldhedt vand, så potentielt risikerer man jo at komme meget galt afsted, hvis anlægget bruges forkert. Derfor sælger vi i øjeblikket heller ikke til udlejningsfirmaer, for så har vi ingen styr på, om slutbrugeren er ordentligt instrueret i brugen. Endelig følger der også datablad med, som dokumenterer, at der er tale om giftfrit skum.

BPK Maskiner har selv et lager af de mest gængse reservedele. Derudover kan firmaet tilbyde service to steder på Sjælland, på Fyn, i Sønderjylland og i Nordjylland. Desuden kan man trække på medarbejdere fra Elmos afdeling i Flensburg.

rich-media-4
Så effektiv er Elmo ifølge producenten i forhold til traditionel bekæmpelse af ukrudt. Presseillustration.