Lyt til artiklen:

Grønt nørderi på Have & Landskab

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Abonnementsartikel

Antallet af grønne byrum er steget markant de seneste årtier. Men de grønne oaser kan blive endnu grønnere og holde endnu længere, hvis der i højere grad anlægges med fokus på jorden.

Det mener fire undervisere på Københavns Universitet, som har skrevet en bog om, hvordan man kan optimere arbejdet med de grønne byrum. De kommer alle med hver deres baggrund i den grønne branche. Det er landskabsarkitekt Kamilla Aggerlund, civilingeniør Troels Edelslund Raabjerg, geotekniker Peter Randrup Nilsson og gartneriteknolog Søren Storm, der er forfatterne bag bogen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bogen hedder "Konstruerede vækstmedier," og her er fokus på de såkaldte vækstmedier fremfor den synlige beplantning. Udover de rent vækstmæssige egenskaber bidrager vækstmedier med en række væsentlige funktioner, hvad angår blandt andet hydraulik, filtrering og ikke mindst bæreevne.

Vækstegenskaber og bæreevne i fokus

Med hver deres uddannelsesmæssige baggrund anskuer forfatterne danske byers grønne anlæg fra hver deres vinkel. Det er en pointe i sig selv, lyder det fra forfatterne bag bogen. De grønne byrums succes afhænger nemlig af, at de bliver planlagt, anlagt og vedligeholdt ud fra et tværfagligt perspektiv, der trækker på viden og erfaring fra flere forskellige videnskaber.

- Målet med bogen er at bidrage til en bred tværfaglig forståelse af begrebet vækstmedier. Vi håber, at vi dermed kan klæde læseren på til at træffe de rigtige beslutninger om et anlægs vækstmedier. Der er forskel på, om et anlæg har til hovedformål at absorbere regnvand, øge biodiversiteten eller pynte i gadebilledet til gavn for byens brugere. Vækstmedierne skal understøtte anlæggets formål, hvis det skal udnyttes optimalt og være langtidsholdbart, forklarer en af forfatterne bag bogen Kamilla Aggerlund.

Hun suppleres af medforfatter Troels Edelslund Raabjerg. Han understreger, at udover de vækstmæssige egenskaber bidrager vækstmediernes hydrauliske funktion også til eksempelvis håndtering af tilstrømmende vand. Ligeledes er bæreevnen helt fundamental.

- Bæreevnen udgør en afgørende faktor, hvis vækstmediet med succes skal anvendes i opbygningen af befæstede arealer. Bæreevnen er med andre ord ganske essentiel i forbindelse med urban anvendelse, hvor der er behov for, at vækstmediet bærer fortove, cykelstier og anden befæstelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bogens målgruppe er alle, der beskæftiger sig professionelt med grønne anlæg og byrum, og den er skrevet som et opslagsværk, hvor man kan hente viden og begreber fra sin egen såvel som andres fagområder.

Bogen udgives af virksomheden BG Byggros, og bogens fire forfattere er ansat hos virksomheden. Den kan opleves på Have & Landskab den 25. - 27. august i Slagelse, hvor de besøgende også har mulighed for at møde forfatterne.