Lyt til artiklen:

Årets store tyttebærweekend banker på

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Abonnementsartikel

Tyttebærweekend hedder den over 20 år gamle tradition, der altid finder sted i den sidste weekend i august, der i år tæller lørdag og søndag den 28. og 29. august.

Traditionen går i alt sin enkelthed ud på, at man denne weekend tager i skoven og plukker tyttebær. I Midt- og Vestjylland er der, blandt lokale, en lang tradition for at holde tyttebærweekend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne weekend giver vi bilerne dispensation til at køre på de ellers bilfrie skovveje. Det giver både tyttebærplukkere, svampesankere - og andre, der er på jagt efter naturoplevelser en unik mulighed for at komme frem til områder, hvor der normalt ikke kommer ret mange folk, siger skovrider Poul Ravnsbæk.

Tyttebærrene - der er små og røde - og som vokser vildt i Danmark i heder og skovlysninger, er velegnet til syltning og kompot - og smager fx lækkert i grød, desserter eller som tilbehør til vildt eller fjerkræ.

Naturkogebogens opskrift

- Weekendens "drive-in" mulighed gør bærjagten noget nemmere - og for ældre og gangbesværede er det desuden også en god mulighed for at køre ud til nogle områder, der normalt kan være udfordrende at nå, fortæller Poul Ravnsbæk.

rich-media-2
Illustration: Naturstyrelsen.

63 lettilgængelige naturoplevelser

I den kommende tyttebærweekend vil der være adgang med bil fra solopgang til solnedgang i 10 midt- og vestjyske statsskove og hedeområder, som normalt er lukket for al privat motorkørsel.

Kort over steder, de står også nederst i artikel med links til naturguider

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de statsejede naturområder er alle velkomne til at samle svampe og bær - dog højest svarende til, hvad der kan være i en bærepose.

Der er dog ikke kun tyttebær på programmet for dig, der tager på tyttebærweekend i de statslige naturområder.

Naturen netop nu byder nemlig også på blåbær, svampe, og man kan også være heldig at få et glimt af kronvildt, rovfugle og rådyr på flere af arealerne.

Her kan du køre

Følgende skove er åbne for bilkørsel lørdag den 28. august og søndag 29. august fra solopgang til solnedgang, klik på hver enkelt og læs mere om området.

Husby Klit Plantage

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gludsted Plantage

Kompedal Plantage

Feldborg Skovene

Harrild Hede/Nørlund Plantage

Hoverdal Plantage

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stråsø Plantage

Fejsø Plantage

Klosterheden Plantage

Ølgryde Plantage