Lyt til artiklen:

Danske seniorer vil bo i sommerhuset

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Abonnementsartikel

I Danmark findes der mere end 228.000 sommerhuse.

Og mens mange af dem enten benyttes til kommerciel udlejning eller af private ejere i ferier og forlængede weekender, bruger knap 40.000 danskere i 2021 sommerhuset som helårsbolig. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene viser også, at det især er seniorer, der benytter sommerhuset som helårsbolig. Danskere i alderen 60-80 år udgør således 25.325 af de 39.436 danskere, svarende til hele 64 pct.

Ifølge Nybolig skyldes det høje antal seniorer især to faktorer.

-Seniorer har ofte etableret sig på boligmarkedet og har enten selv eller sammen med ægtefællen det økonomiske råderum til at anskaffe et sommerhus. Samtidig gjorde en ny planlov i 2017 det muligt for flere af landets ældre at bruge sommerhuset som helårsbolig, siger pressechef i Nybolig, Alexander Falck Winther.

Særligt attraktivt efter 2017

Den seneste ændring i planloven fra 2017 tillader, at pensionister efter et års ejerskab mod tidligere otte år kan bruge sommerhuset som helårsbolig.

-Den nye planlov har de seneste år gjort det lettere for danske seniorer at benytte sommerhuset som deres primære bolig, og vi forventer, at stadig flere ældre vil benytte den mulighed i de kommende år, siger Alexander Falck Winther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Nybolig er man ikke overrasket over, at det især er de ældre, der fylder i statistikken.

-Skiftet fra hus eller lejlighed til et sommerhus som helårsbolig kan nedbringe boligudgifterne. Dels er sommerhuset en billigere investering, og dels er boligskatterne mere lempelige end ved de fleste helårsboliger. Som pensionist kan det derfor være en fornuftig beslutning, hvis man vil have pengene til at række længere, siger Alexander Falck Winther.