Lyt til artiklen:

Danskerne er bedre naboer end svenskerne

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

Hvis du vil have naboer, der informerer dig, inden de holder fest og kun benytter støjende havemaskiner i dagtimerne, så skal du vælge at bosætte dig i Danmark fremfor et af de øvrige nordiske lande.

Danskerne giver nemlig deres nordiske naboer baghjul, når det kommer til nabohensyn. Det viser den nordiske undersøgelse "Husqvarna Have Harmoni - de uskrevne regler", hvor 4.220 haveejere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland med nærliggende naboer er spurgt til naboskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mest hensynsfulde naboer

Hele 87 procent af danske haveejere fortæller, at de tænker over deres naboer, når de er i haven. Helt så hensynsfulde er Danmarks nabo, Sverige, ikke. Her erkender mere end hver femte, at de ikke tænker så meget over deres nabo, når de er i haven (21 procent). Forskellen kan skyldes geografi, fortæller salgsdirektør for Husqvarna Danmark, Michael Schösser:

- I Danmark bor vi ret tæt på hinanden med 137 indbyggere pr kvadratkilometer. Det betyder, at nabofreden er vigtig, og vi er vokser op med et naturligt hensyn til dem omkring os. Svenskerne er ikke nær så tæt befolket, som vi er. Her deler blot 25,5 indbygger en kvadratkilometer. Så behovet for nabohensyn er måske ikke det samme.

Særligt hensynsfulde

Danske haveejere er især hensynsfulde naboer, når de laver havearbejde med maskiner (80 procent). Over halvdelen sørger endda for kun at bruge støjende havemaskiner i dagtimerne i hverdagen (56 procent). Det gælder kun for godt 4 ud af 10 svenske haveejere (45 procent).

- I dag kan man faktisk godt bruge mange havemaskiner uden at genere naboen - så længe man bruger batteridrevne maskiner. De er overraskende lydsvage, og så skåner de tilmed miljøet, fortæller Michael Schösser.

Også ved haveselskaber tænker danske haveejere over at tage hensyn til naboen (73 procent). Faktisk informerer mere end hver fjerde (28 procent) generelt deres naboer, hvis de skal lave noget, der larmer - for eksempel havefest, fælde træer eller støjende havearbejde. Det gør kun hver femte svensker (20 procent).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevar naboidyllen

Selvom danske haveejere generelt synes, at de tager hensyn til naboerne, er der altid plads til forbedringer. Michael Schösser har flere gode råd til, hvordan haveejerne kan sikre endnu bedre fællesskab og naboidyl i fremtiden.

- Nabostøj vil aldrig helt kunne undgås, for vi skal også have lov til at nyde vores have med alt, hvad det indebærer af havearbejde, grillaftener og børn, der hopper på trampolinen. Men for at bevare det gode naboskab kan man sammen med naboerne lave nogle fælles rammer for støj. For eksempel kan I aftale, hvornår I må bruge støjende havemaskiner, eller at der ikke må spilles musik udendørs tidligt og sent. Uanset hvad I aftaler, er det hensynsfuldt at have den dialog med sine naboer. Dialog er vejen til et godt naboskab, siger Michael Schösser.